Стотици милиони посрещат китайската Нова година под знака на маймуната

Стотици милиони посрещат китайската Нова година под знака на маймуната

Стотици милиони хора по целия свят посрещнат Новата година по лунния календар. В китайската столица Пекин огромни фойерверки отбелязаха първия ден от Годината на маймуната, едно от 12-те животни в китайския зодиак. Празникът включва улични шествия, посещаване на храмове, но най-вече събиране на семейства и приятели.

Китайската Нова година е времето на най-голямата човешка миграция в света, тъй като в този период милиони хора се прибират у дома. За много от тях това е единственият през цялата година да се съберат със семействата си.

В период на 40 дни се осъществяват 2.9 милиарда пътувания. Магистралите и жп гарите представляват невероятно стълпотворение.

Китайските градове и села бяха окичени с червени фенери, стилизирани калиграфски благопожелания и разнообразна червена декорация. Цветът е символ на добрия късмет и успех и на този ден всеки китаец задължително носи дреха в червено. Групи от млади мъже, преобразени като лъвове и дракони изпълняват ритуални танци под ритъма на гонгове и барабани, за да прогонят злите духове и привлекат добър късмет и успех.

Освен в Китай, лунната Нова година се празнува във Филипините, Индонезия, Южна Корея, Малайзия, Тайланд, както и в големи градове по целия свят. Операта в Сидни бе окъпана в червена светлина. Пикът на церемониите в Лондон ще съвпадне с 14 февруари, Денят на Св. Валентин.

Денят на лунната Нова година се мени всяка година. Празниците обикновено започват ден преди това и продължават до 15-я ден от новата година. Според китайския хороскоп сега започва годината на маймуната, деветото по ред животно в китайския зодиак. Следващата такава година ще е 2028-а.

Основна характеристика на родените под знака на маймуната е, че са находчиви, умни и интелигентни, особено по отношение на кариерата и трупането на благосъстояние. Вярва се също така, че са благи и честни, което им обещава безкраен любовен живот. Сред недостатъците са бурният темперамент, склонност да гледат на другите отвисоко. Освен това са подозрителни, лукави, арогантни и ревниви. Силните страни на характера са тяхната иновативност, общителност, ентусиазъм и самоувереност.

В сравнение с отиващата си Година на овцата - животно, смятано от повечето китайци за покорно и пасивно, маймуната е смятана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца в Годината на маймуната.

Животните в китайския зодиак всяка година се свързват с опозицията между ин и ян и един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Според китайския лунен календар настоящата Година на маймуната ще бъде подвластна на огъня и метала. Тази комбинация вещае "международни конфликти и сблъсъци", според известния хонконгски астролог и специалист по фън шуй Реймънд Ло.

"Водата ян е мощна океанска вода с агресивна енергия. От тази гледна точка няма да е изненадващо, ако конфликтът около териториалните претенции над Южнокитайско море се задълбочи. Китай отдавна настоява, че владее почти цялото море, в това число и териториите, контролирани или оспорвани от други страни", казва Ло.

Въпреки това Годината на маймуната няма да е толкова бурна, колкото 2014 и 2015 г., тъй като металът може да се огъне под въздействието на огъня и по-лесно да се постигнат споразумения и намерят разрешения по спорни въпроси, допълва астрологът.

Въпреки това астролозите очакват след относително кротката Година на овцата следващите 12 месеца под знака на маймуната да са по-несигурни, предаде ДПА.

Заради конфликта между Китай и съседни страни, свързан с териториалните претенции над Южнокитайско море, някои астролози предвиждат трудна година за региона. Новата година обаче настъпва и с известна доза оптимизъм - под знака на маймуната ще бъде по-лесно да се разрешат подобни конфликтни ситуации.

"Хората, родени в годините на маймуната, змията, тигъра и прасето ще трябва да полагат повече грижи за себе си, да избягват лошото и да търсят доброто", съветва китайският астролог Сън Шаогуан.

Сред известните личности, родени в Година на маймуната, са Юлий Цезар, Леонардо да Винчи, Хари Труман, Елизабет Тейлър, Майкъл Дъглас и Даяна Рос.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?