Стотици московчани се поклониха пред паметта на Немцов на Големия Москворецки мост

Стотици московчани се поклониха пред паметта на Немцов на Големия Москворецки мост

Стотици московчани се събраха на Големия Москворецки мост, където преди 40 дни бе убит опозиционният политик Борис Немцов, за да се поклонят пред паметта му, предаде ТАСС. Хората бяха изпълнили целия тротоар на моста в отсечката, където стана убийството. Полицаи образуваха на пътното платно кордон, за да минават пешеходците.

Около мястото, където бе застрелян Немцов - съпредседател на партията РПР-ПАРНАС и депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, бяха разположени снимки и портрети на убития политик. На парапета бяха сложени цветя и запалени кандила. Някои носят руски знамена с прикрепени черни траурни ленти.

"Спомняме си за него. Искаме това престъпление да бъде разкрито и искаме неговата мечта за една свободна Русия някой ден да стане действителност", заяви Алексей, на възраст около 40 години, цитиран от Франс прес. "Това е голяма загуба за руската опозиция, защото имаше аура, беше водач", добави той.

В края на март десетина неидентифицирани мъже разтуриха импровизиран помен на същото място, организиран от опозиционерите на Немцов, отбелязва АФП.

Убийството на Немцов предизвика един от най-големите протести в последните години с обвинения към Кремъл, че подклажда атмосфера на омраза в страната, където президентът Владимир Путин насърчава поддръжниците си срещу, по думите му, враждебния Запад, отбелязва Асошиейтед прес.

Близкият приятел и съюзник на Немцов Илия Яшин заяви, че убийството на Немцов е имало за цел да сплаши несъгласните с политиката на президента Путин.

"Искаме да покажем, че няма да ни уплашат. Искаме да покажем, че ще успеем да превърнем Русия в страната, за която се бореше Немцов, за която накрая умря и от която не би се срамувал", заяви пред журналисти на моста Яшин, цитиран от АП.

Споделяне

Още от Свят