Стотици на протест срещу Радев: България да остане независима от "Газпром"

Стотици граждани се събраха в петък вечерта на протест пред президентството срещу евентуалните опити на назначеното от Румен Радев правителство да иска възобновяване на руските газови доставки при условията на "Газпром", които не бяха приети от предишния кабинет, в резултат на което те бяха спрени в края на април.

Два са протестите - под надслов "България - независима от "Газпром", който е организиран от "Демократична България" (ДБ) в социалната мрежа, и друг спонтанен и също организиран във Фейсбук под наслов #GAZwithme.

По-рано през деня зам.-министърът на икономиката Еленко Божков попита пред Нова телевизия какво лошо има в това България да сключи нов дългосрочен договор. Такъв и в момента има, но доставките бяха спрени едностранно от руската страна след отказа на България да плаща в рубли. Няма никакви гаранции, че същото няма да се случи и при нов договор. Премиерът Гълъб Донев и президентът Румен Радев в петък не отговориха директно на журналистически въпроси дали ще искат подновяване на доставките от "Газпром" и ще приемат техните условия. Вместо това те увериха, че се прави всичко възможно за диверсификацията и осигуряването на газ за зимата

На площада при президентството участниците в протеста скандираха: "Оставка", "Мафията вън!" и "Тук не е Москва". Протестиращите носеха плакати срещу "Газпром", сред които с надписи "Независими от Газпром", "Вън слугите на Путин". Вееха се българското знаме и знамето на ЕС. В протеста се включиха народни представители от ДБ.

"Това е нашата държава и не може повече едни и същи хора да ни връщат назад. Време е да продължим напред, цяла Европа търси алтернативен газ и на фона на това България започва да се връща назад. Бяхме най-зависимите от руски газ и те искат да ни върнат точно там", заяви от трибуната на протеста Мартин Димитров, десен депутат няколко мандата – последно от "Демократична България".

С всички свои действия до момента служебният кабинет показва, че сменя геополитическата посока на България и ни води към зависимост от “Газпром”, саботирайки енергийната диверсификация на страната, посочва се в позиция по повод протеста на "Демократична България".

"Няма да позволим силите на реставрацията да заличат постиженията ни по пътя на енергийната независимост!", заявиха от дясната коалиция.

Според ДБ "апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът" могат да се тълкуват като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия – газът от Русия да се започне да се плаща в рубли и да се подпише дългосрочен договор за доставка на газ с "Газпром".

"Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца. Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа", заявяват от ДБ.

"Най-ценното нещо, постигнато от кабинета "Петков", е скъсването на отношенията с "Газпром". Г-н Радев, в момента не можем да ви махнем, имате два месеца , в които да кукловодите едно служебно правителство", заяви друг оратор от трибуната на протеста.

В момента е много важно да не допуснем това правителство да взима предателско решение за България, настояха протестиращите на площада.

Тяхното недоволство е породено от загатваните все по-често намерения на кабинета да възстанови преговорите и евентуално купуването на природен газ от руската "Газпром", която на 26 април спря доставките за страната, защото "Булгаргаз" не пожела да открие сметка в рубли и чрез нея да плаща за суровината. Причината за решението бе несигурността на доставките и опасността да не получаваме заявените количества. Макар бизнесът и редица политици от левия спектър редовно да повтарят как европейски държави са открили сметки в рубли и това не противоречи на санкциите на ЕК заради войната на Русия в Украйна, от средата на юни руските доставки в Европа намаляват все повече и стават все по-несигурни.

"Ние не искаме да купуваме газ от държава терорист! Ние не желаем да финансираме убийства на деца и жени!", обявиха във Фейсбук пък организаторите на протеста #GAZwithme

Споделяне

Още по темата

Още от България