Стотици на традиционното поклонение на Околчица

Стотици на традиционното поклонение на Околчица

Поклонението пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България на връх Околчица започна в сряда с молебен, отслужен от Траянополския епископ Киприан, викарий на Врачанската митрополия. Стихотворението на поета-революционер "На прощаване" пък прозвуча в изпълнение на актьора Димитър Герасимов. Сред официалните гости бяха председателят на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Пред стотици врачани, участниците в Националния туристически поход "Козлодуй - Околчица", преминали 120-километровия път по стъпките на Ботевата чета, както и много ученици и младежи, кметът на Враца Костадин Шахов заяви, че в историята на България има много паметни дати и днешният ден в памет на Ботев е един тях.

Пред паметника с опълченския кръст бяха положени венци на признателност от изпълнителната власт, законодателната, местната, от партии, движения, неправителствени организации и пр.

В параклиса на паметника епископ Киприан отслужи "Трисагиум" - църковно служение за загиналите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12 часа участниците във всенародното поклонение на "Околчица", както и българите в цялата страна, под воя на сирената сведоха глави в минутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България.

Чествания имаше и в други градове на страната.

Споделяне

Още от България