Стотици полети на летището във Франкфурт са анулирани заради утрешната стачка

Стотици полети на летището във Франкфурт са анулирани заради утрешната стачка

Авиокомпаниите са решили да анулират стотици полети за и от летище Франкфурт утре преди планираната стачка на служителите по сигурността, предаде ДПА.

Летище Фрапорт обяви, че около 470 полета за утрешния ден вече са отменени. Първоначално за вторник по разписание бяха предвидени 1200 полета, които трябваше да превозят 135 000 пътници.

Стачката на най-голямото германско летище - Франкфурт, която е предвидена за утре, ще обхване още седем авиовъзела в страната, съобщи синдикатът Ферди (Verdi), цитиран от ДПА. По-малките летища, засегнати от протестите, са Бремен, Дрезден, Ерфурт, Хамбург, Хановер, Лайпциг/Хале и Мюнхен.

"Работодателите трябва да са готови да отговорят на този предупредителен сигнал", каза представителката на синдиката Уте Кител. Тя допълни, че е необходимо разрастване на стачката, тъй като работодателите по необясними причини не са показали желание да разговарят или да предложат по-добро споразумение.

Стачките са предупредителни, преди преговорите с работодателите за заплащането на 23 януари. Синдикатът призова на персонала по сигурността на летищата да се плащат 20 евро (23 долара) на час. Работодателите предложиха по-малки увеличения, като заплатите в източната част на Германия ще се увеличават с по-бавен темп спрямо западната.

Ферди остро критикува предложеното различно третиране на работниците в източните и западните провинции.

Представители на летищата предупредиха, че са възможни големи смущения на въздушния трафик, които най-вероятно ще принудят пътниците да помислят за алтернативни маршрути, ако са планирали да летят утре, 15 януари.

Същевременно Фрапорт (Fraport), операторът на летището във Франкфурт, оповести, че през 2018 година то е обслужило повече пътници от когато и да било преди това. Фрапорт отчита 69.5 милиона пътници, което е увеличение със 7.8% спрямо 2017 година. 

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?