Стотици протестираха в Москва срещу политическия натиск над медиите

Около 300 души се събраха пред главната телевизионна сграда в Москва в неделя, за да протестират срещу лъжите и цензурата в телевизионните канали, които или са под контрола на държавата, или са под нейно влияние, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ние сме крайно разстроени и призоваваме за протест срещу лъжите по телевизията, срещу вулгарността и непрофесионализма по телевизията, срещу политическата цензура по телевизията", каза лидерът на опозиционната партия Яблоко Григорий Явлински на събралите се пред сградата на телевизионната компания "Останкино" в северната част на Москва.

Предвид предстоящите парламентарни избори в Русия през декември и президентските избори през март 2008 г. правителственото влияние върху медиите се смята за най-голямото след края на съветския режим, отбелязва АП.

Вечерните информационни блокове все по-често излъчват дълги репортажи как президентът Владимир Путин разговаря с висши служители и съобщават за дейността на двамата вицепремиери Александър Жуков и Сергей Наришкин, сочени за вероятни приемници на Путин, когато мандатът му изтече следващата година.

"Намираме това за крайно опасно за бъдещето на страната ни. Считаме, че в 21 век подобна телевизия води страната към деградация", добави Явлински.

Мирната демонстрация се организира на фона на засилващо се безпокойство за свободата на печата в Русия, отбелязва АП. Въпросът бе отново повдигнат през изминалата седмица заради оставки на журналисти от Руската информационна служба РСН.

Мярката бе в знак на протест срещу оповестено изискване 50 процента от информациите на журналистите да показват Кремъл в положителна светлина и срещу заповед руският Съюз на журналистите да освободи своите офиси в сградата, собственост на държавата.

Миналата седмица журналистът Артъом Хан съобщи на АП, че е един от осемте кореспонденти на РСН, който е напуснал или е подал оставка, откакто е назначено новото ръководство. Бившият главен редактор на РСН Михаил Бакланов, който бе уволнен през април, потвърди, че много негови колеги са напуснали.

РСН доставя информация за своя и други телевизионни станции, както и за радио "Руское", и има дневна аудитория от 7,4 милиона души.

Споделяне

Още от Свят