Стотици протестираха в Слънчев бряг срещу акциите на Валери Симеонов

Вицепремиерът видя в недоволството "интереси на мутри" и обяви, че е свободен в петък и събота вечерта

Стотици протестираха в Слънчев бряг срещу акциите на Валери Симеонов

Няколкостотин души протестираха в Слънчев бряг срещу акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курорта. Недоволните - предимно служители на заведения и меломани, спряха за кратко движението в част от комплекса, а демонстрацията им продължи около час.

Работещите в клубовете се притесняват, че ще загубят работните си места, а меломаните - Слънчев бряг като парти курорт, предаде сайтът flagman.bg.

Протестът беше по обяд, а за него съобщиха още сутринта собственици на заведения. Излезлите на улицата недоволни хора обаче обясниха, че не са организирани от никого, а се събрали спонтанно, за да изразят гражданското си недоволство срещу Симеонов. В петък и събота вицепремиерът оглавяваше акции в Слънчев бряг, при които беше спряна музиката в клубовете "Бедрум" и "Оксижен". В понеделник той обяви, че от проверките има ефект и ще продължат и на други места.

По време на демонстрацията в сряда хората викаха "Оставка" и "Бойко, спри Валери". Имаше и плакати "Осили (запазен е оригиналният правопис - бел. ред.), намали, Валери спри!", "Г-н Симеонов, от Вас ли да си чакам заплатата!" и други в подобен дух. Демонстрантите обявиха, че това няма да е последното им шествие и са готови на по-сериозни действия, ако проверките на клубовете в курорта продължат.

По-късно Симеонов определи протеста като нелеп, парадоксален и режисиран и видя в него "интересите на мутри". Симеонов заяви, че не упреква служителите на заведенията, но им препоръча да спазват закона, който забранява високи децибели на открито след 23 часа.

„Това са режисирани протести. Парадоксално звучи: мутрите протестират срещу държавата. България се превръща в доста уникална държава“, каза вицепремиерът пред "Дарик". Според него подкрепата за войната му срещу шума е много по-голяма от недоволството. “Между другото, ако се опитват да продължат с протестите, просто си мисля, че в петък и събота съм свободен вечерта. Мога да си намеря някакво занимание. Нека протестират, пък да видят дали ще работят вечерта“, закани се Симеонов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити проверките на Симеонов. Според него това е гаранция, че няма да се нарушават правата на почиващите или работещите в Слънчев бряг. Въпреки това според него е нужен "конструктивен диалог" с всички хотелиери в курорта, тъй като част от тях искали тишина, а други смятали, че това отблъсква младите туристи. Цветанов каза още, че правителството работи по това да се промени сегашният профил на туристите по българското Черноморие към по-платежоспособни.

Преди ден стана ясно, че заради акциите през изминалия уикенд най-големият музикален фестивал по Черноморието “Solar Summer” приключва преждевременно. Финалът на Solar Summer трябваше да е тези петък и събота (18 и 19 август) на традиционното си място – на "Какао бийч" в района на Слънчев бряг.

В изявление до медиите организаторите посочват, че се опасяват техниката на диджеите да не бъде иззета и това да развали имиджа им в цял свят. Фестивалът се провежда от 10 години.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова съобщи пред бТВ в сряда, че е получила жалби от собственици на вили и сгради в Слънчев бряг, които се оплакват от силния шум.

Тя коментира още, че правилата трябва да се спазват, но не е рабора на вицепремиера да извършва проверки дали това е така.

“Когато с контрола върху спазването на правилата и прилагането на закона се ангажира вицепремиер или министър, у гражданите остава впечатлението, че тези, които са под нивото „вицепремиер”, просто не си вършат работата”, допълни тя.

По думите ѝ би следвало един вицепремиер да накара нивата под него да си изпълнят ангажиментите.

В община Несебър има наредба, която казва, че от 23 ч. до 7 ч. трябва да се спазват определени правила, свързани с шума. Санкциите за нарушения никак не са малки. Предвидена е глоба до 50 000 лева на юридическо лице, а при повторно нарушение – отнемане на разрешението за извършване на определена дейност, обясни Манолова.

За шума ангажиментите са на кмета на община Несебър и би следвало той да си е свършил работата, категорична беше тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?