Стотици протестираха в София срещу спирането на АЕЦ "Белене"

Стотици протестираха срещу спирането на АЕЦ "Белене", сн. БГНЕС

Стотици протестираха пред НДК срещу спирането на АЕЦ "Белене" в неделя, като в него се включиха и делегати на провеждащия се там Конгрес на БСП , а преиизбраният лидер на партията Сергей Станишев заяви пред събралите се, че АЕЦ "Белене" е най-важният проект за страната, който ще доведе до енергийна независимост. Той посочи, че ако не бъде реализиран проектът, цената на тока ще скача всеки месец, а страната ни ще трябва да изплати тотални щети в размер на 13 милиарда евро.

Участниците в протеста организираха и шествие, което премина по булевард "Витоша" до храм-паметника "Александър Невски". В него се включиха хора, дошли от Монтана, Плевен, Ловеч, Белене, Пловдив и столичани.

 

Те поискаха Министерският съвет и Народното събрание да ревизират взетото в края на март решение за спиране на строежа на АЕЦ "Белене", публично разгласяване на доклада на външния оценител на проекта HSBC и провеждане на национален референдум

 

Само за три дни подписката за преразглеждане на решението за спиране на ядрения проект е събрала подкрепа от 11 хиляди души. Според кмета на Белене Петър Дулев, общинският съвет на града категорично е против прекратяването на строежа, тъй като решенията са взети без икономическа обосновка.

Споделяне

Още по темата

Още от България