Стотици ранени и арестувани при безредиците в Хамбург заради срещата на Г-20

Стотици ранени и арестувани при безредиците в Хамбург заради срещата на Г-20

Над 200 полицаи са ранени при сблъсъците в петък през нощта в Хамбург, където се провежда срещата на върха на Г-20. Над 100 протестиращи са арестувани, съобщават световните информационни агенци. Центърът на града бе блокиран заради демонстрациите и бе спряно движението на градския транспорт.

През нощта над 1500 агресивно настроени демонстранти са изпочупили витрини на магазини и банкови офиси, ограбили са супермаркети, а по-късно са подпалили барикадите си.

Протестиращите са нападали и жители на Хамбург, които са се опитвали да гасят пожарите. Полицията все още не дава точни ранни за броя на ранените протестиращи при сблъсъците.

“Имаме данни, че демонстрантите са подготвяли множество атаки с коктейли Молотов, които са били складирани върху покривите на сгради. За това решихме да прибегнем до помощта на специалните части“, каза говорителят на полицията Тимо Цил.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел критикува организаторите на демонстрациите срещу срещата на върха на Г20, като заяви, че приема мирния протест, но не и агресията, която застрашава живота на обикновените граждани.

Германски медии съобщават за инициатива на жителите на Хамбург, наречена "Разчистване". След края на срещата в неделя следобяд те ще се заемат с разчистването на последиците от сблъсъците в града. 

“Не можем да приемем, че нашият прекрасен град прилича на поствоенна развалина. Грабвайте метлите и чувалите за смет“, се казва в апела, разпространен във Фейсбук и подкрепен от стотици граждани на пристанищния град.

Споделяне

Още от Свят