Стотици разрушени къщи и десетки хора на палатки след трусовете в Западна Турция

Стотици разрушени къщи и десетки хора на палатки след трусовете в Западна Турция

Повече от 300 къщи в 12 селища са разрушени при серия земетресения в Западна Турция в района на Чанаккале.

След вчерашните две земетресения с магнитуд 5.3 по Рихтер, тази сутрин три нови земни труса с магнитуд съответно 5.2, 4.6 и 4.3 по Рихтер са разтърсили района.

От вчера насам в района са регистрирани над 70 вторични труса.

По данни на турската сеизмична служба епицентърът е на дълбочина 6.5 км в Егейско море.

При вчерашните трусове са били ранени петима души, които са хоспитализирани. Не се съобщава за други пострадали.

Най-пострадали са селищата Айваджък и Юкаръкьой, където има най-много паянтови постройки. Разрушени са и много обори и селскостопански сгради.

За щастие няма затрупани хора под развалините. Поради многото пострадали жилища стотици хора са прекарали нощта навън или в палатки. Някои са били настанени в училищни сгради. От турския Червен полумесец са осигурили одеяла, завивки и продукти от първа необходимост за хората.

В района са изпратени екипи на службата за бедствия и кризисни ситуации. Създадени са походни кухни, където се осигурява топла храна за стотици хора. В околийския център Чанаккале е сформиран кризисен щаб.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък съобщи пред журналисти, че в района на най-пострадалото село Юкаръкьой е построен палатков лагер. Изпратени са и контейнерни жилища.

В същото време от правителствената служба за бедствия и кризи предупреждават населението по никакъв начин да не остава в жилищата, които са пострадали от земетръсите. Според сезимолозите сеизмичната обстановка остава нестабилна.

Споделяне

Още от Европа