Стотици разрушени къщи и десетки хора на палатки след трусовете в Западна Турция

Стотици разрушени къщи и десетки хора на палатки след трусовете в Западна Турция

Повече от 300 къщи в 12 селища са разрушени при серия земетресения в Западна Турция в района на Чанаккале.

След вчерашните две земетресения с магнитуд 5.3 по Рихтер, тази сутрин три нови земни труса с магнитуд съответно 5.2, 4.6 и 4.3 по Рихтер са разтърсили района.

От вчера насам в района са регистрирани над 70 вторични труса.

По данни на турската сеизмична служба епицентърът е на дълбочина 6.5 км в Егейско море.

При вчерашните трусове са били ранени петима души, които са хоспитализирани. Не се съобщава за други пострадали.

За щастие няма затрупани хора под развалините. Поради многото пострадали жилища стотици хора са прекарали нощта навън или в палатки. Някои са били настанени в училищни сгради. От турския Червен полумесец са осигурили одеяла, завивки и продукти от първа необходимост за хората.

В района са изпратени екипи на службата за бедствия и кризисни ситуации. Създадени са походни кухни, където се осигурява топла храна за стотици хора. В околийския център Чанаккале е сформиран кризисен щаб.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък съобщи пред журналисти, че в района на най-пострадалото село Юкаръкьой е построен палатков лагер. Изпратени са и контейнерни жилища.

В същото време от правителствената служба за бедствия и кризи предупреждават населението по никакъв начин да не остава в жилищата, които са пострадали от земетръсите. Според сезимолозите сеизмичната обстановка остава нестабилна.

Споделяне

Още от Европа

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?