Стотици се простиха за последно с Атанас Скатов в Сливен

Атанас Скатов, сн. БГНЕС

Близки, приятели, колеги и съграждани на загиналия под връх К2 в планината Каракорум алпинист Атанас Скатов се простиха с него тази неделя в родния му град Сливен. Поклонението пред тленните останки бе в централния храм "Св. Димитър", по-късно той бе положен в Новите гробища на града.   

Разходите по траурната церемония бяха поети община Сливен, чийто почетен гражданин е Атанас Скатов, след като стана първият веган, изкачил връх Еверест. Той е първият българин, успял да изкачи Седемте континентални първенци.

Много приятели и съмишленици на Скатов от цялата страна, с които е изкачвал планините и хора, за които той е бил вдъхновение, дойдоха да му кажат последно "сбогом", предаде БНР.

"Един изключителен човек, който остави една мисия след себе си планетата да бъде едно по-добро място като цяло за живеене; Остави една огромна празнота във мен; По-добре да го запомним с усмивката му; Един от най-слънчевите хора в града. Великан сред лилипути!", сподели един от тях. 

Мария Илиева, мениджър на Атанас Скатов, коментира, че още не може да повярва, че до фаталния инцидент се е стигнало след негова грешка. 

"Изключително внимателен, изключително прецизен. За това аз лично не мога да повярвам, че това е било негова грешка".  

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойната молитва. 

"В такъв случай не трябва да се говори, а трябва да се мълчи и да се моли, защото когато душата е скръбна, тя няма ищах да говори".  

Атанас Скатов бе изпратен в последния си път в ковчег носен от приятели, покрит с националното знаме и под аплодисменти.

Тялото на българския алпинист бе открито на 5 февруари от хеликоптер на пакистанската армия в района на Пайджу, Пакистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?