Стотици се събраха пред френското посолство, за да почетат жертвите на терора

БГНЕС

Стотици хора се събраха в събота вечерта на мълчаливо бдение пред френското посолство в София, за да почетат жертвите на терористичните атаки в Париж и да изразят солидарността си с френското общество. Хората започнаха да поставят цветя и свещи пред посолството още в обедните часове, а за 19 часа беше организирано бдение във Фейсбук .

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази благодарност към българския народ за съпричасността, която оказва към френската трагедия. ”За нас това е много важно, защото нашите ценности са и ваши”, каза той.

Събралите се запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите.

По-рано посланик дьо Кабан излезе с изявление на сайта на френското посолство. ”Всички французи в България са в мислите си със своите близки и се тревожат за тях. В тези тежки часове, множеството свидетелства на солидарност, отправяни от нашите български приятели, ни дават сила”, се посочва в него.

"Светът е в шок след серията атентати, които потопиха в траур Париж вчера, петък, 13 ноември”, казва той.

”Тази сутрин имах разговор с българския министър на вътрешните работи. Взети са всички необходими мерки, за да бъде осигурена нашата сигурност”, посочва посланикът.

”Президентът на Републиката обяви извънредно положение на територията на цялата страна и системен контрол на границите. Всеки разбира, че изправени пред акт на война, трябва да бъдем сплотени от националното единство”, се казва още в изявлението.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?