Стотици селища още бедстват, хеликоптер търси скъсани електропроводи

БГНЕС

Стотици селища в страната остават пети ден без електричество след снеговалежите, а в опитите на електроразпределителните дружества по-бързо да възстановят захранването се включи и хеликоптер.

Машината се използва за оглед на авариралите електропроводи в Родопите, съобщиха във вторник от дружеството ЕВН, снабдяващо Югоизточна България.

 

Тъй като част от прекъснатите от снеговете електропроводи в Смолянско все още остават недостъпни за аварийните групи заради тежките атмосферни условия, счупените дървета и натрупания сняг, дружеството включи вертолет за оглед от въздух на десетки километри засегнати електропроводи в общините Девин, Доспат и Смолян.

 

Общо 15 села и махали в планинския регион все още бяха с изключено електрозахранване в следобеда. Гела и Стойките пак са без ток заради паднало дърво, след като бе възстановено захранването. Проблемите с електричеството в Широка лъка и Забърдо вече са решени.

 

Продължава бедственото положение на територията на Софийска област в общините Етрополе, Правец , Ботевград и Своге, съобщи областната управа. В община Етрополе е възстановено електрозахранването до всички кметства. Само в отделни къщи в с. Горна и Долна Ямна. По информация на "ЧЕЗ Разпределение България" до края на деня на 11 януари тези аварии ще бъдат отстранени. От сряда се очаква да бъде пуснат обществения транспорт и ще бъдат възобновени училищните занятия.

 

В община Правец продължава работата по осигуряване проходимостта на пътищата за с. Разлив, с. Калугерово и махала Рударец. Създадена е организация за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост.

 

Четвърти ден бедственото положение в общините Тетевен, Роман и Чепеларе остава. Без ток продължават да са 190 селища в страната с 11 400 абоната, съобщиха от кризисния щаб към МВР.

 

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на територията на община Чепеларе, сред които е и село Мугла. Възстановено е и подаването на вода в курорта Пампорово.

 

В Тетевен все още няма ток в редица квартали на града. Без електричество са и селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Градешница и други. Блокираните деца в село Рибарица, едното от които е с астма, са изведени.

 

В Роман вече има ток, но без електричество продължават да са няколко села около града. В цялата община обаче няма питейна вода.

 

На територията на Ловеч има малки населени места, които продължават да са без ток и без питейна вода. В Рибарица се поддържа връзка с група от 10 туристи в хижа "Хайдушка песен", които продължават да са изолирани, но не бедстват, имат храна, имат вода.

 

В област Ловеч пътят между село Дивечово посока хижа "Елпром", където има блокирани граждани, е разчистен. Спасителни екипи разчистват пътя към хижа "Коман", където има блокирани осем туристи. Около десетина са блокираните туристи и в хижа "Хайдушка песен". До тях е достигнал противопожарен автомобил, но те са предпочели да останат, докато бъде разчистен пътя, за да се приберат с автомобилите си. Евакуирани са 10 туристи от хижа на 12 км от село Лесидрен.

 

Без електричество остават 23 малки населени места и махали в Габровския и в 9 селища в Еленския Балкан, но работите по възстановяването на захранването продължават, съобщиха от доставчика в Североизточна България Е.ОН. В Габровския и Еленския Балкан има над 20 пречупени стълба ниско напрежение и 3 стълба средно напрежение, както и многобройни локални аварии.

 

В габровското село Златевци екип на Е.ОН отишъл на място едва в понеделник, за да установи какви са пораженията по мрежата, но отстраняването им още не е започнало, обясни пред БНР кметският наместник Тинчо Тинчев. По думите му накъсаните проводници са толкова много, че един ден няма да стигне, за да се оправят авариите. Същото е положението и на село Армени, където от петък вечер си светят със свещи, а от Е.ОН не могат да кажат кога ще пуснат тока.

 

По-малките пътища остават затворени след снеговалежите, съобщи директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов.

 

Заради влошената пътна обстановка бе прекъснат учебният процес в 36 училища от три области в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

 

Не е имало учебни занятия в 21 училища в област Ловеч, в девет училища в Софийска област и в шест училища в област Смолян.

 

Не се е учило и в едно училище в област Кърджали заради непредвиден ремонт на отоплителната му инсталация. Допълнителна информация за училищата по области може да се намери на сайтовете на регионалните инспекторати по образование, уточняват от образователното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България