Стотици студенти демонстрираха в Бъркли срещу ултраконсервативен журналист

Стотици студенти демонстрираха в Бъркли срещу ултраконсервативен журналист

В престижния калифорнийски университет в Бъркли избухнаха сблъсъци между полицията и студенти, протестиращи срещу пристигането на журналист от ултраконсервативния сайт Брайтбарт нюз, предаде Франс прес.

Стотици демонстранти, главно студенти, скандираха "Накарайте го да млъкне", чупеха прозорци в кампуса, подпалиха щайги и хвърляха камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията отцепи района и университетът отмени в крайна сметка насрочената беседа на Майлоу Янопулос. Ревностен привърженик на президента Доналд Тръмп, който го наричаше "татко" по време на кампанията, Янопулос е сред видните фигури в алтернативната американска десница, където господстват националистически и расистки нагласи.

Новинарският сайт Брайтбарт нюз, близък до крайнодесните, дейно подкрепяше Доналд Тръмп по време на надпреварата за Белия дом. Съветникът на Доналд Тръмп и негов главен стратег Стивън Банън е бивш шеф на Брайтбарт нюз.

Подобен протест срещу беседа на Янопулос, поканен също от студенти консерватори, имаше миналия месец в друг калифорнийски университет - в Дейвис. Властите и на двете учебни заведения изтъкнаха, че журналистът не е канен по тяхна инициатива и те не споделят идеите му, но не могат да се противопоставят на гостуването му, тъй като са задължени да гарантират свобода на словото, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?