Стотици студенти демонстрираха в Бъркли срещу ултраконсервативен журналист

Стотици студенти демонстрираха в Бъркли срещу ултраконсервативен журналист

В престижния калифорнийски университет в Бъркли избухнаха сблъсъци между полицията и студенти, протестиращи срещу пристигането на журналист от ултраконсервативния сайт Брайтбарт нюз, предаде Франс прес.

Стотици демонстранти, главно студенти, скандираха "Накарайте го да млъкне", чупеха прозорци в кампуса, подпалиха щайги и хвърляха камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията отцепи района и университетът отмени в крайна сметка насрочената беседа на Майлоу Янопулос. Ревностен привърженик на президента Доналд Тръмп, който го наричаше "татко" по време на кампанията, Янопулос е сред видните фигури в алтернативната американска десница, където господстват националистически и расистки нагласи.

Новинарският сайт Брайтбарт нюз, близък до крайнодесните, дейно подкрепяше Доналд Тръмп по време на надпреварата за Белия дом. Съветникът на Доналд Тръмп и негов главен стратег Стивън Банън е бивш шеф на Брайтбарт нюз.

Подобен протест срещу беседа на Янопулос, поканен също от студенти консерватори, имаше миналия месец в друг калифорнийски университет - в Дейвис. Властите и на двете учебни заведения изтъкнаха, че журналистът не е канен по тяхна инициатива и те не споделят идеите му, но не могат да се противопоставят на гостуването му, тъй като са задължени да гарантират свобода на словото, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят