Стотици тръгнаха на планински поход в памет на Боян Петров

Стотици тръгнаха на планински поход в памет на Боян Петров

Стотици хора се включиха в поход от Княжево до Копитото на Витоша в памет на алпиниста Боян Петров.

Той изчезна на 3 май в Хималаите при изкачване на осемхилядника Шиша Пангма. Петров не бе открит при последвалата мащабна спасителна операция.

След като края на издирването беше обявен официално, приятели и близки на Петров организираха похода по маршрута от Княжево до Копитото в негова памет. Алпинистът е използвал тази пътека, за да тренира. По пътя има и оставен дневник, в който той също е пишел.

"Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път", каза сестрата на Боян Петров – Александра, пред бТВ. Тя повтори неговите думи: "Продължавайте да изкачвате своите върхове и винаги напред".

Според нея Боян трябва да бъде запомнен със своята устременост и борбеност. Той завинаги ще си остане нашият герой, ще остане пример за всички, допълни сестрата на алпиниста.

"Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия", каза жената до алпиниста Радослава Ненова. Тя смята да остави по пътя още няколко тефтера, в които хората да запишат нещо, което винаги са искали да кажат на Боян, но не са могли.

"Тези дни получавах много хубави писма и мисля, че това ми помогна много и ми даде много сила", отбеляза тя пред бТВ.

Дъщерята на Петров – Теа, не успя да се включи в похода, но заяви пред бТВ, че все още таи надежда за чудо, тъй като алпинистът така и не бе открит.

Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много - 10, изкачени върхове над 8000 метра. Освен алпинист Петров е и учен - зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?