Стотици убити при междуособици в Южен Судан

Стотици убити при междуособици в Южен Судан

При въоръжени сблъсъци в Южен Судан през последните дни са убити поне 500 души, съобщиха дипломати на ООН, допълвайки, че насилието в богатата на петрол източноафриканска страна е до голяма степен етническо, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Южен Судан, който е най-новата държава в света, обвинява за насилието опита за преврат, извършен в неделя от войници, верни на бившия му заместник, който принадлежи към различна етническа група.

Близо 20 хиляди души са намерили убежище в мисията на ООН в столицата Джуба, съобщи председателят на Съвета за сигурност на ООН, френският посланик Жерар Аро. Той каза пред журналисти в Ню Йорк, че според местни източници в Джуба между 400 и 500 души са убити и около 800 ранени в избухналото насилие. Аро добави, че за момента цивилни не са засегнати и сраженията се водят между войници.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разпространи изявление, в което изразява тревога от насилието и призовава правителството на Южен Судан да започне диалог с опонентите си и да намери мирно решение на разногласията.

Южносуданският президент Салва Киир информира в понеделник нацията, че група войници, верни на бившия вицепрезидент Риек Мачар, когото той отстрани през юли, са се опитали да завземат властта със сила, но превратът им бил осуетен. Южносуданската армия е арестувала десет политически лидери, заподозрени за връзки с превратаджиите, и издирва петима, между които е и бившият вицепрезидент Мачар.

Местни анализатори обясняват, че във въоръжените сблъсъци са замесени войници от племето динка на президента Киир и от племето нуер, към което принадлежи бившият вицепрезидент.

Издирването на Мачар, влиятелен политик, един от героите във войната за независимост на Южен Судан, заплашва да въвлече страната в още по-дълбок хаос. Мачар казва, че ще се кандидатира за президентските избори през 2015 г. Той открито критикува президента Киир в еднолично упражняване на властта.

Сблъсъците между враждуващи части на армията на Южен Судан обхванаха и провинция Джонглей /Джункали/, съобщи говорителят на армията полковник Филип Агуър, цитиран от Асошиейтед прес.

Каси Коупланд, експерт по Южен Судан в Международната кризисна група, отбеляза, че офицери от суданските въоръжени сили, произхождащи от племето нуер, дезертират от армията в Джонглей - най-големият щат в страната. Към това племе принадлежи и бившият вицепрезидент Риек Мачар. Коупланд допълни, че положението вече не може да се задържи само в рамките на столицата Джуба.

В интервю за южносудански уебсайт Риек Мачар отрече да е имало опит за държавен преврат, както твърдят властите в Джуба. Това, което се случи в Джуба, е недоразумение между членове на президентската гвардия, а не опит за държавен преврат. Нямам никаква връзка, нито информация за какъвто и да било опит за държавен преврат, заяви Мачар. Неговото местоположение е неизвестно, а това бе първото му изявление от началото на сблъсъците в неделя вечерта.

Съединените щати съобщиха днес, че ще евакуират част от дипломатическия си персонал, както и своите граждани от Южен Судан, предаде Ройтерс. САЩ първо призоваха американските граждани да напуснат страната, но сега съобщиха, че започват евакуация от летището в Джуба с полети, организирани от Държавния департамент. Великобритания други страни обмислят същата мярка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят