Стотици ученици образуваха живи вериги в Хонконг

Стотици ученици образуваха живи вериги в Хонконг

Стотици ученици от средните училища образуваха живи вериги по улиците на Хонконг днес, в подкрепа на антиправителствените протести, след поредна седмица на сблъсъци в управлявания от Китай мегаполис, предаде Ройтерс.

Метростанциите, които вчера бяха затворени по време на ожесточените сблъсъци между демонстранти и полицията, днес отново заработиха.

Полицията в Хонконг вчера използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми, за да разпръсне агресивно настроени демонстранти, събрали се за неразрешен протест в оживения търговски район Козуей бей. Десетки хиляди изпълниха улиците на Хонконг в шествие до консулството на САЩ, за да призоват американския Конгрес да приеме предложен законопроект за санкции срещу правителствени служители от Хонконг, уличени в погазване на основните свободи, предаде ДПА.

Китайските държавни медии обявиха в понеделник, че Хонконг е неразделна част от Китай и че всяка форма на отцепничество "ще бъде смазана".
Китайският в. "Чайна дейли" съобщи, че вчерашният митинг е бил доказателство, че чужди сили стоят за протестите и предупреди, че демонстрантите "трябва да спрат да поставят на изпитание търпението на централното правителство".

Хонконгският продемократичен активист Джошуа Уон пътува за Германия, ден след като за кратко беше арестуван в Хонконг, предадоха световните агенции, като се позоваха на неговата партия.

Уон е лице на протестното движение от 2014 г. Той бе задържан в края на август заедно с други видни продемократични активисти и беше обвинен за подстрекаване към участие в забранени събирания. След това беше пуснат под гаранция.

Вчера самият Уон съобщи, че е бил задържан на летището в Хонконг при завръщане от Тайван. Той планирал да стигне до Германия, а после да посети САЩ.

Хонконгските власти го освободиха днес с аргумента, че арестът му е бил процедурна грешка и условията на гаранцията му позволявали да пътува зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?