Стотици венецуелци на протест заради недостига на свинско за Коледа

Недоволството срещу липсата на свинско във Венецуела, сн. ЕПА/БГНЕС

Стотици венецуелци в бедни части на Каракас излязоха в сряда през нощта на протест срещу недостига на свинско за традиционните коледни ястия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е последният признак на социалното недоволство по време на тежката икономическа криза.

Социалистическото правителство на президента Николас Мадуро обеща да осигури субсидирано месо за венецуелците в края на четвъртата година рецесия в страната, която е член на ОПЕК. В много райони обаче това не се случи и недоволството преля. Местни медии и потребители на Туитър публикуваха снимки на стотици хора, които са излезли на улиците на Каракас късно вечерта и горят боклуци, като се оплакват за неосъществилите се доставки на свинско.

Някои групи продължаваха да протестират тази сутрин. Потребители на социални медии кръстиха движението "революцията на свинското".

Мадуро твърди, че чужди страни водят икономическа война срещу неговото правителство. Президентът направи изявление по телевизията, в което обвини Португалия, че не е доставила свинско навреме за Коледа. "Те ни саботираха", заяви той, подчертавайки, че Каракас е купил месото и е подписало споразуменията, "но те се насочиха срещу банковите сметки на корабите".

Друг високопоставен представител заяви, че Вашингтон, който наложи санкции на венецуелското правителство, е оказал натиск върху Лисабон.

"Португалското правителство със сигурност няма правомощията да попречи на доставки на свинско. Живеем в пазарна икономика. С износа се занимават компании", заяви португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва. Той добави, че ще поиска информация от посолството на своята страна във Венецуела, за да изясни ситуацията.
Засега няма отговор от САЩ.

Мадуро често обвинява опозицията, САЩ и други чужди страни за икономическата и социална криза, довела до недостиг на основни продукти, хиперинфлация и разпадаща се инфраструктура.

Освен протестите за свинското по време на коледните празници в цялата страна имаше демонстрации и пътни блокади, изразяващи недоволството от недостига, високите цени и прекъсването на електричеството. 28 души бяха арестувани за грабежи в южния щат Боливар.
Критици обвиняват за ситуацията неправилния икономическия подход на правителството, всеобщата корупция и неефективността, както и продължаващото близо 20 години управление на левите политически сили.

"И със, и без саботаж, никой няма да отнеме на хората коледното щастие", заяви Мадуро късно вечерта в сряда.

"Вероятно ще обвинят Христофор Колумб за хиперинфлацията", подигра се опозиционният лидер Антонио Ледесма, който се намира в изгнание.

Споделяне

Още от Свят