Стотици военни напускат армията

Сн. БГНЕС

Няколкостотин военни са подали рапорти за напускане заради промените в условията за пенсионирането им. Тенденцията на отлив от въоръжените сили не е била обърната дори от тихомълком раздадените парични награди към заплатите. Според източници на Меdiapool вече има повече от 500 рапорта, като вълната не спира.

 

От военното министерство не предоставят данни за напусналите и бройката не може да бъде потвърдена. Тя обаче се споделя от офицерската легия "Раковски" и от синдиката "Отбрана" към КТ "Подкрепа".

 

В петък военният министър отговори лаконично на въпрос дали военните продължават да напускат, като каза, че това е "личен избор". Според него обаче голяма част от отговарящите на новите условия за пенсиониране предпочитат да останат на служба.

 

Бившият военен министър Николай Цонев пък говори за над 1000 рапорта за напускане. МО нито отрича, нито потвърждава информацията. Председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов също твърди, че рапортите са вече повече от 1000.

 

Специализираното издание pan.bg съобщи, че в авиобаза Граф Игнатиево има ново изпращане на военнослужещи, напуснали редовете на Българската армия. Този път това са началниците на ескадрили.


Все още няма официални данни от страна на Министерството на отбраната и за това колко общо средства са били раздадени на военните и цивилните в системата под формата на награди заради икономии във фонд "Работна заплата". Според неофициална информация в социалните мрежи от военнослужещи, става въпрос за около 300 лева на човек.

 

Военните обаче ги приемат като "замазване на очите" и в момента умуват как да изразят недоволството си от управлението на сектора.

 

Военните от месеци не крият недоволството си към политическото ръководство на армията, като форумите в Интернет са изпълнени с критики към него, особено след решението за въвеждане на пенсионна възраст освен изискването за стаж. Освен това заплатите на военните не са увеличавани от началото на мандата на това правителство.

 

Повишеният брой рапорти се обяснява и със слухове, че след като се въвежда пенсионна възраст, не е изключен скоро да се "посегне" и на до 20-те заплати, които военните получават накуп при пенсионирането си.

 

Според разчетите на МО 1300 души имат натрупан необходимия стаж за пенсия. В момента изискването за пенсиониране е само за 27 години стаж, от които поне 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години стаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България