Стотици загинали и ранени при блъсканицата на празник в Пномпен

Стотици загинали и ранени при блъсканицата на празник в Пномпен

По най-нови данни 378 са загиналите при блъсканица на празника на водата в столицата на Камбоджа Пномпен, а ранените са 755, предаде Асошиейтед прес във вторник. Спасителите продължават да издирват в калната река още тела след трагедията, разиграла се в понеделник вечер, след като обхванатата от паника многохилядна тълпа се втурнала да бяга през тесен мост. Много от жертвите са стъпкани на място, а други са паднали във водата.

Правителствен говорител съобщи, че данните за жертвите не са окончателни. Той нарече случилото се най-голямата трагедия в страната след геноцида на Червените кхмери през 70-те години на миналия век.

Властите все още не знаят със сигурност от какво е възникнала  паниката. Съветник на премиера отрече тъвреднията, че паниката започнала, след като участници в празненството починали при токов удар от кабели или вследствие на масово хранително отравяне. Полицаи и очевидци смятат, че причината е тесният мост, по който се стига до острова, където е станала трагедията.

Според властите около 2 милиона души са били в Пномпен за тридневния фестивал, чиято главна атракция е традиционното състезание с лодки по река Тонлесап. След края на надпреварата на малкия остров в реката имало концерт. Очевидци казват, че 10 души припаднали и това предизвикало паниката, която преминала в блъсканица.

Болниците в Пномпен са препълнени с тела на загинали и ранени, някои от които получават медицинска помощ в коридорите.

"Мислех, че ще загина на място, разказва пред АП 27-годишна жена, която се спасила по чудо. Отвсякъде се чуваха писъци и викове за помощ. Силните успяха да се измъкнат, но много жени и деца бяха премазани."

Часове след трагедията все още изнасят мъртви тела и ранени  от мястото. Властите заявиха, че сред жертвите няма чужденци.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?