Стотици загинали от силно земетресение в Перу

Стотици загинали от силно земетресение в Перу

Поне 387 души са загинали и над 1 050 са ранени от мощно земетресение, което връхлетя Перу в сряда в 18.40 часа местно време (23.40 часа по Гринуич), предадоха световните агенции. Първият трус е бил с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер и с продължителност почти 2 минути. Той е бил последван от още четири труса със сила от 5.4 до 5.9 бала. 

Епицентърът на трусовете, според Американската геологическа служба, е бил на 145 километра югоизточно от столицата Лима в близост до селището Чинча Алта. Дълбочината на земетресението е била 40 километра под земната повърхност.  

Веднага след трусовете е била обявена тревога от възможни вълни цунами по тихоокеанското крайбрежие, но впоследствие тревогата е било отменена.  

Спасителите заявяват, че крайбрежната провинция Ица, на юг от Лима е най-сериозно пострадалият регион. Отрядите трудно достигат до бедстващите, тъй като Панамериканската магистрала, основният крайбрежен път, е силно разрушена. На някои места е напълно непроходима, а вече са се появили и шайки крадци, които нападат опитващите се да преминат, предупреждава местно радио.

Според съобщенията на един от перуанските телевизионни канали в градче на юг от Лима трусът е съборил църква, пълна с хора.

Фотограф на Асошиейтед прес предаде, че е видял разрушени здания в Лима, където трусът продължил повече от минута.

Радиостанциите цитират думите на шефа на пожарната в Лима, който съобщава, че в града са изпопадали стълбове на уличното осветление, от прозорците са се разхвърчали стъкла, но засега нямало подадени сигнали за човешки жертви и пострадали.

В някои райони на града е прекъснато електричеството, няма телефонни връзки, включително и мобилни.

За последен път земетресения със сила над седма степен бе регистрирано в Перу през 1974 г. Тогава през октомври централната крайбрежна част бе разтърсена от трус със сила 7.6 бала, а два месеца по-късно – със 7.2 степен по Рихтер.

По думите на геофизика от Американската геологическа служба Дейл Грант тези трусове стават в зоната на един от най-големите разломи, където се срещат две тектонични плочи. Именно в района на такъв разлом стават най-мощните земетресения, включително трусът в Индийския океан в края на декември 2004 г., когато образуваното цунами отне живота на повече от 200 хиляди души.

Споделяне

Още от Свят