Стотици загинали при стълпотворението в Мека

Стотици загинали при стълпотворението в Мека

345 са загиналите поклонници до момента при стълпотворението в долината Мина в Саудитска Арабия по време на ритуала по убиване на дявола с камъни, съобщи в четвъртък ББС.

При тази церемония се хвърлят камъни по стълб, олицетворяващ дявола,  като символ на пречистване от греховете.

Представител на Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия съобщи, че причина за трагедията са няколко куфара, паднали от преминаващи автобуси, които са преградили пътя към източния подстъп до трите ритуални стълба, в резултат на което се е образувала тълпата.

На мястото на трагедията са пристигнали полицията и “Бърза помощ”.

Силите на реда са се опитали частично да опразнят територията, но хиляди поклонници продължават ритуала, който трябва да приключи преди залеза на слънцето.

Аналогични случаи по време на този ритуал в последния ден на хадж са се случвали и преди.

Тази година властите разшириха мостът Джамарат, водещ към ритуалните стълбове, построиха допълнителни стълби и разположиха десетки хиляди специални разпоредители, за да осигурят сигурността.

След сегашния хадж властите на Саудитска Арабия възнамеряват да направят реконструкция на свещеното за мюсюлманите място предвиждаща проходи на четири нива и разклонения към метрото. Общата стойност на проекта надхвърля 1 млрд. долара.

Това масово смъртоносно стълпотворение се случва дни след като многоетажен пансион за подслон на поклонници падна и отне живота на повече от 70 човека, дошли за празниците в Мека.

През 2004 година повече от 200 поклонника бяха стъпкани до смърт при сходна ситуация.

Печалният рекорд обаче държи 1990-та година, когато в тунел на същата долина от смазване и задушаване загинаха 1424 човека.

Споделяне

Още от Свят