Стоян Александров недоумява на какво основание ще се одържавява "Креди агрикол"

Обявеният от БНБ в петък план за одържавяване на "добрите активи" от КТБ и прехвърлянето им към дъщерната ѝ "Креди агрикол", която да бъде одържавена, може да се окаже невъзможно, прогнозира в понеделник пред ТВ7 финансистът и преподавател в УНСС Стоян Александров.

Той изрази недоумението си на какво основание държавата ще поеме контрол над една нормално функционираща банка, каквато е "Креди агрикол". Според него това е юридически казус, който показва несъгласуваност между БНБ, правителството и парламента. 

Александров попита как ще бъдат прехвърляни партиди от една банка в другата и как ще се изплащат депозитите, при положение, че "Креди агрикол" е малка банка само с няколко офиса. 

"Едно е да се возиш, да ходиш по коктейли, а друго - да ти се случи екстремална ситуация, да запазиш самообладание, да имаш познание и да знаеш как да реагираш", добави той, заключвайки, че много хора на отговорни постове се оказаха неподготвени за екстремалната ситуации. Според него в казуса е имало умишлено бездействие или подценяване на ситуацията.

Споделяне

Още от Бизнес