Стоян Александров: Нужно е да се закрият болници и училища

Кандидат- кметът на БСП за София се обяви за сериозни съкращения на здравни заведения и училища. На дискусия за фискалната децентрализация, организирана от Центъра за икономическо развитие, банкерът Стоян Александров заяви, че у нас няма визия за реформите в образованието и здравеопазването и представа за това какъв резултат искаме да видим след 10-15 години.

Според Александров на закриване подлежат една трета от здравните заведения. Не може да съществуват родилни отделения, в които се правят по три раждания на месец, изтъкна той. Кандидатът на БСП за кмет на столицата обясни, че по отношение на образованието трябва да се прецени в кои селища да бъдат закрити училищата и как децата от тях ще бъдат транспортирани до други населени места.

Александров смята, че не е нормално в по-малките селища един преподавател да води 7-8 дисциплини, защото това се отразява на качеството на образованието. Той предложи патентният данък да се определя от общините, защото е типичен местен данък.

Кметът на Русе Елеонора Николова (подкрепена от ОДС) предложи на общините да бъдат прехвърлени някои дейности, които да им дадат възможности за увеличаване на приходите. Като пример тя даде пристанището в Русе, което е второ по приходи след това в Бургас, но то се управлява от министерството на транспорта и съобщенията.

Николова каза, че трябва да се работи още за законовата регламентация на финансирането на общините чрез облигации и кредити. Според нея единствената община, която може да емитира облигации, е София. В Русе разчитат основно на банкови кредити, като това е общината с най-голямо подобно финансиране - около 7 млн. лв., които се използват за капиталови разходи.

Председателят на Столичния общински съвет Асен Дюлгеров призова на общините да се даде по-голяма финансова самостоятелност и държавата да не им изземва преизпълнението на приходите. Той предложи да се създаде специална структура, която да поема управлението на общини във финансова криза. Само десетина общини в страната ще могат да се самоиздържат от собствените си приходи, посочи той.

Дюлгеров се оплака, че държавата много често възлага на местните власти отговорности, без да ги финансира. За пример той даде осигуряването на помещения за някои пожарни служби и борбата с шумозамърсяването.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Гинка Чавдарова каза, че държавата трябва да даде права на общините да преценяват точно как да харчат парите за образование. Според нея в момента в централната власт има силно недоверие към общините, което е неоправдано.

Чавдарова съобщи, че НСОРБ има готово предложение за промяна в Конституцията, която да позволи на местните власти да определят местните данъци, но се чака подходящ момент за неговото обявяване.

Президентският съветник Ивайло Калфин каза, че общините с висока безработица не могат да привличат инвеститори и правителството се е провалило в опитите си в тази насока. Според него основни проблеми на местните власти е ефективността на разходите и липсата на административен капацитет.

В дискусията участва и депутатът от НДСВ Нина Радева, която е член на комисията по бюджет и финанси е вероятен кандидат-кмет на партията си в Пловдив.

Споделяне

Още от Бизнес