Стоян Александров: Отказах на левицата пазарлъци за постове

Как гледате на идеята на БСП за създаването на Национален фонд за регионално развитие като държавен регулатор за планирано развитие на регионите?

Фондът го има, освен това за много от проектите, които са финансирани от ЕС, се иска такова съфинансиране.

Въпросът е как да бъде изграден, какъв да е статутът и как да се захранва.

Защото вземете при нас - ние преди няколко години имахме възможност да започнем строителството на завод за преработка на твърди отпадъци, имахме едни средства по програма ИСПА на МФ, обърнахме се с писмо към общината, грантът беше над 100 милиона, ние трябваше да осигурим 30 милиона наши средства, нямахме ги и загубихме 100 милиона.

В този смисъл, ние трябва да имаме такъв фонд за съфинансиране, защото не може да се обръщаш към държавата във всеки даден момент. Държавата има годишен бюджет и ако там не са заложени такива средства, и да искаш няма как държавата да участва. Може да мислиш за следващ бюджетен период.

Значи, вие не споделяте толкова мнението, че кметовете са "задушени в жълтата прегръдка" на Милен Велчев?

Не мога да правя такива квалификации. Аз много пъти съм казвал - Милен Велчев си върши много добре работата за мен поне като финансист. Не съм му PR или нещо от този род - просто си върши работата. Сами виждате - от един от най-ненавижданите министри и с най-нисък рейтинг, сега има един от най-високите рейтинги. Макар, че няма финансист, който да бъде обичан, няма как - всички гледат в тебе и ти казваш "няма". Не случайно неговият кусур, както и моят, както и на други, че не знаят да казват "да", няма как така да казваш на всеки, който поиска.

Допуснаха наистина груба грешка с тези 130 милиона ( за общините - б.р.), но те са капка в морето, не обръщат нещата. Още повече, че тези пари ще бъдат разплатени. Само, че общините използваха този момент и малко повече вой, и понеже е предизборно - малко политизация... Независимо, че като кандидат-кмет трябва да говоря по друг начин, не недоволствам. Човек трябва да има някаква съвест и да говори нещата такива, каквито вижда.

Ако БСП не спечели парламентарните избори как ще реализиране без национална преференция своята програма ?

Аз не искам преференции. Както е за всички - така и за мен.

Вие сте известен като Малката секира. Какво ще отрежете първо? Какво ще направите първо, ако ви изберат?

Има много за рязане. Отделен въпрос е откъде ще започна. Първото нещо, което ще направя, е добър екип, но е рано още да разговарям с отделни хора - рибата е още в морето.

Тежко е, защото голяма част от хората в екипа, с който работиш, се избират от общинския съвет, не се назначават само от кмета. Значи ти трябва да разбереш що за общински съвет е, какви договорености ще имаш, за да получиш подкрепата на по-голямата част от съвета, тъй като в него ще има едно чувствително разсейване. Аз не виждам политическа сила, която да доминира в столичния съвет - даже се притеснявам дали и две сили, ако правят коалиция, ще могат пак да имат мнозинство.

Сами разбирате, че в такава ситуация е много трудно да обединиш интереси. Това, което най - много мразя, е някой да си купи поста, така да се каже, или да го оттъргува политически поста, сигурно ще се наложи.

Това, което е хубаво при нас, в Нова левица или в по-широката коалиция е, че аз не приемам условие, че някой ще се коалира при нас, ама едно зам.- кметско място да бъде гарантирано - такова нещо няма. Засега поне имам пълната подкрепа от ръководствата на всички политически сили от Нова левица, че няма да налагат политически решения - да кажат - вземи тоз, тоз и тоз. Дори самите районни кметове ще бъдат избирани от общинския съвет и разбирате, че трябва да намериш консенсусната фигура, която да бъде приета от болшинството общински съветници.

Какво предвижда вашата програма?

Още не е готова, сега установяваме проблемите - това, което и споделих при обиколките, които правя из столицата за срещи с гражданите. Оказа се, че някои въпроси, които не съм смятал за толкова злободневни, са си актуални за някои региони. Защото се оказва, че аз самият не я познавам цялата столица, често казано. Не случайно, както казах тук (пред 45 -я конгрес на БСП в Габрово) действително се убеждавам, че нито един проблем няма реално решен. Трудно ми е обаче да ги градирам. Столичната компания за градски транспорт е пред фалит. Тя е с няколко милиона задължения, с липса на бюджет да изкара до края на годината. При това се трупа загуба от предходни години.

Чистотата е повече от проблем. Значи ние заделяме 18 % от общинския бюджет за чистота, обаче виждате какво е състоянието. Не гледайте "Цар Освободител" и площад Батемберг, или пред Народното събрание - не това е София. Идете в другите райони и ще видите какво е състоянието. Има и друг проблем разбира се, че концесионерът има задължение да очиства само основните магистрали, за да се движи градският транспорт. Като концесионен договор те нямат задължение да чистят останалите улици - нито от сняг, нито от нищо, това си е грижа на гражданите. Независимо, че събираме такса смет от всички граждани. Дори и от тези, на които не чистим улиците. Отделно стои ангажиментът да поддържат зелените площи, междублокови пространства и т.н. Тяхната задача е само да извозват сметта и да чистят улиците, за да се движи градския транспорт.

Аз например не виждам как София решава проблемът с ромските гета. Ходих оня ден. Не знам дали сте имали възможност по - свободно да видите какво значи Факултета, Филиповци, Бутонец - то е ужасно, няма нищо. Там проблемите са такива, че в едно Филиповци, където живеят няколко хиляди човека, няма дори една обществена баня, след като къщите са без бани. Хората нищо друго не искат - да им се построи една обществена баня, където да отидат да се изкъпят. Да оставим на страна, че няма канализация и други неща, че няма улично осветление, защото те не отричат, че крадат ток.

Ще спрете ли разрушаването на детските площадки?

Хората поставят този проблем ако не на първо, поне на второ место. Сега, дали може да се спре изцяло, е много спорен въпрос, тъй като реституирането си става по съответния ред и когато един обект е реституиран, не можеш да кажеш на собственика и да му отнемаш така лесно правата. Може обаче, в рамките на компетенцията на общината е, да не дава въобще да се строи на тези терени и евентуално, за да не се стига до излишни конфронтации, може да бъдат компенсират тези собственици. При това трябва всеки един обект конкретно да се обмисля. Не мога да приема например, че трябва да се реституира стадионът на НСА, да няма студентите къде да провеждат занятия и т.н. Това са абсурди някои неща, които станаха в София.

Действително не знам друг град в България, където да има такова тотално унищожаване и намаляване на зелените площи. Даже в новия градоустройствен план те са сведени под 4 %.

Как ще коментирате възможността ДПС да издигне примерно Росен Владимиров за кмет на столицата срещу вас?

Още е рано да коментирам всяка номинация, защото трябва да видим кандидатите на всички. От основните политически сили няма номинирани още - нито от НДСВ, нито СДС, може би имате повече информация от мен.

След като сме се хванали на тази игра - няма удобни и неудобни противници. Трябва да очакваме всичко.

Ще затваряте ли една трета от болниците в София?

Кой ви казал, че е за София? Къде съм казвал тази цифра? Вие бяхте ли там, където съм я казал? (на дискусия в Центъра за икономическа политика - б.р.)

Има я във всички вестникарски статии.

Точно в това е трагедията на голяма част от вас, като извадите от 40 минутно изказване едно изречение, а преди това съм говорил половин час, че трябва да се направи стратегия за развитие на региони, на зони. Че въобще без да се преструктурира разходната страна на бюджета - в смисъл здравеопазване, образование и да знаем как ще изглежда образованието след 15 години, в здравеопазването - какви заведения ще има, как ще бъдат специализирани... Преди да решим как ще предвижваме всеки един гражданин от място, където живее до място, където ще учи и от място, където учи до място, където ще търси лекарска помощ - това съм го казвал, обаче ушите са били някъде в командировка, когато съм казвал.

Питайте лекарските среди и те ще ви кажат, че една трета от здравните заведения в България са излишни, но това не значи, че българите ще останат без медицинска помощ и т.н. Сегашното състояние какво е? Тези пари, които се дават на общините, не отиват за медикаменти и за лекарства - отиват за наеми, за данък сгради, за ток, за вода, за заплати на докторите и за да отидеш на един доктор трябва да си носиш всичко - лекарствата, превръзките и одеала да си вземеш и близките да ти носят всеки ден обед и вечеря. Ако вие имате друга логика на разсъждение - кажете ми.

Един кметски мандат трае три години, а вие говорите за период от 15 години.

Ако искате някой проблем да бъде решен завинаги, той не се решава за 4 години. Истински дългосрочно решен проблем, особено когато става въпрос за големи проекти, които самото им изграждане е в рамките на две-три години. Вие как смятате един завод за отпадъци ще бъде построен за шест месеца ?

Или една нова топлофикационна система може да бъде изградена за една година? Или една нова водопроводна мрежа може да бъде изградена или обновена стара за една година?

Това е големият проблем, че ние сме свикнали да работим ден за ден.

Не смятате ли, че обидихте делегатите на 45 конгрес на БСП като нарекохте най-висшия им форум "не толкова политически"?

Ами не е политически форум, защото тук се приема една конкретна регионална програма за развитие. Това е темата на конгреса. Те не си решават партийни проблеми примерно, или организационни - аз това имах предвид.

Сега, ако някой се обижда, ако на всяко нещо слага политически нюанс, на всяка манджа меродия е отделен въпрос.

*Използвани са въпроси и на други медии

Още от Бизнес