Стоян Мавродиев: Банката за развитие не е фирма за бързи кредити

Новият шеф на трезора няма данни Делян Пеевски да има заеми от институцията

Стоян Мавродиев

Държавната Българска банка за развитие (ББР) не е фирма за бързи кредити, за да ограничи заемите, които отпуска, до 1 млн. лв. Това заяви пред депутатите от икономическата комисия в парламента новият главен изпълнителен директор на трезора Стоян Мавродиев.

Коментарът му бе по повод искането на десните формации "Да, България", ДСБ/Нова Република, "Зелените", БЗНС и ДЕОС да се ограничи до 1 млн. лв. размерът на допустимия кредит от банката към една фирма или свързани в група дружества. Причината са порочните практики на държавната финансова институция от последните години да раздава големи заеми в размер на десетки милиони на близки до властта бизнесмени, като в същото време основната ѝ функция по закон е да подпомага малките и средните предприятия.

Последният скандал от края на 2016 г. беше с даден заем на стойност 62 млн. лв. на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов (през дружеството "Международен панаир Пловдив", в което свързвана с него фирма е мажоритарен акционер, а държавата - миноритар). Имаше и информации, че в миналото ББР е кредитирала и няколко компании, свързвани преди време с депутата от ДПС Делян Пеевски - "Водстрой 98" (55 млн. лв.) и "АБ-Хасково" (29 млн. лв.), а също и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв). През пролетта излезе и тревожната статистика, че 20-те най-големи клиента на ББР са получили към 97% от всички директно раздадени от нея кредити, тоест има силна концентрация на кредитната активност на банката.

С този аргумент през есента бе сменено ръководството на трезора, ръководен доскоро от Ангел Геков и Билян Балев, а начело на институцията застана бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, чийто мандат остана в историята с няколко скандала.

През ноември под ръководството на Мавродиев Банката за развитие прие промени в устава си, които, вместо да гарантират прекратяване на концентрацията на кредитната активност на институцията, всъщност дават възможност за още по-големи заеми от разрешените до момента. След измененията вече ще могат да се отпускат кредити до 25 на сто от капитала на банката, каквото е европейското изискване (в случая - към 150 млн. лв.) при ограничение от 10%, действащо до ноември.

"Аргументът е банката да има свобода да подкрепя стратегически проекти на правителството чрез публично-частни партньорства", обясни в сряда пред депутатите Мавродиев. Финансирането на големи правителствени проекти било нова функция, която щяла да развива банката. Юристът поиска депутатите да му гласуват доверие, че той и колегите му ще гледат всеки кредит от банката под лупа, независимо дали е малък или голям.

"Не звучи сериозно да ограничим кредитите до 1 млн. лв. Това означава да превърнем банката в компания за бързи кредити със съмнителни функции. В такъв случай по-добре да закриете банката", призова Мавродиев.

"Г-н Мавродиев, бъдете по-сериозен в изказванията си. Българските малки и средни предприятия работят в малки мащаби и за тях 1-2 млн. лв. са сериозна сума", репликира Христо Проданов от БСП. Левицата беше и единствената от големите парламентарни групи, която се включи в изслушването на Мавродиев. То не бе уважено от нито един депутат от ГЕРБ.

Мавродиев обясни, че целта му не била да говори с пренебрежение към малките фирми или към сумата от 1 млн. лв., но бил категорично против лимити, различни от тези в европейското законодателство, а именно 25% от капитала.

"Доверете се на здравия разум и професионализма на новото ръководство", призова Стоян Мавродиев, като уточни, че в последния месец и половина, откакто той ръководи банката, нямало големи заеми.

"За да има банкери, трябва да има и шарани", пошегува се по повод деня на банкера депутатът от левицата Румен Гечев в обръщението си към новото ръководство на ББР.

Той поиска шефовете на трезора да се отчитат на всеки шест месеца пред парламента за кредитния портфейл на ББР, за да е сигурно, че няма концентрация на кредити и че ББР не се ползва като "банка – болница" за рефинансиране на бизнесмени, които не са справили с кредитите си от търговските банки. Впоследствие стана ясно обаче, че отчитането няма да включва имената на кредитополучателите, а само общи съотношения и тенденции, за да се запази банковата тайна.

"ББР не трябва да става последен пристан за някои хора", каза Румен Гечев. С това той косвено отправи критика към огромния заем на съпартиеца си Гергов, който бе именно за рефинансиране.

На въпрос на Mediapool дали кредитът на пловдивския бизнесмен се погасява редовно Мавродиев отговори, че той не е в списъка на проблемните задължения, което значи, че се погасява в срок. "Ако има проблеми с този кредит в бъдеще, ще вземем съответните мерки банката да си реализира правата", каза още юристът.

Новият шеф на ББР каза още, че при него няма информация депутатът от ДПС Делян Пеевски да има кредит от банката. Той не бил заварил кредити на депутата и такива не са му били докладвани.

Що се отнася до заема на "Понсстройинжинеринг" обаче, той е станал проблемен и банката е придобила дружеството като кредитор, който си е реализирал правата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?