Стоян Мавродиев оглавява Банката за развитие

ББР ограничава заемите за едрия бизнес до 5 млн. лв.

Стоян Мавродиев оглавява Банката за развитие

Кадърът на ГЕРБ Стоян Мавродиев ще оглави държавната Българска банка за развитие (ББР) въпреки критиките на пет десни партии, че юристът има спорна биография и мандат начело на Комисията за финансов надзор, изпълнен със скандали. Новото ръководство на ББР, както и промяна в политиката на кредитиране предстои да бъде гласувана на заседание на надзорния съвет на банката в петък, съобщи Министерството на икономиката.

По информация на Mediapool с промени в устава на банката ще се задели по-голям ресурс за кредити за малки и стартиращи фирми, а парите за големи компании ще бъдат ограничени.

Освен Мавродиев се очаква в управителния съвет на ББР да влязат един от най-доверените му хора от мандата в КФН - Румен Митров, а също и сегашният шеф на корпоративното банкиране в ББР Николай Димитров. И тримата ще бъдат изпълнителни директори на банката, като най-вероятно като член на управата ще остане и досегашният директор Илия Кирчев.

Назначението на новите управители е очаквано, а за да стане факт се чакаше одобрение на кандидатурите им от Българската народна банка. От регистъра на БНБ е видно, че с днешна дата Мавродиев, Митров и Димитров са получили разрешение да влязат в управата на трезора от подуправителя с ресор "Банков надзор" Димитър Костов. 

Кадровата рокада в ББР се случва, въпреки че министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че няма да прави промени в ръководството, без да има анализ за работата на банката. Такъв обаче така и не беше представен публично. По неофициална информация инспекторатът на министерството няма капацитет за подобна проверка и се търсела външна фирма.

Новото ръководство трябва да бъде избрано от надзорния съвет, който се председателства от Атанас Кацарчев и е с участието на двама зам.-министри – на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Лъчезар Борисов. Те трябва да освободят досегашните членове на управата на ББР Ангел Геков, Билян Балев и Илия Кирчев.

След избора на нов управителен съвет ще бъде променен и уставът на ББР. По информация на Mediapool целта е по-голям финансов ресурс да бъде насочен към стартиращи фирми. Очаква се за тях да бъде открита специална кредитна линия. Заемите за големи предприятия пък ще бъдат ограничени на до 5 млн. лв.

Именно съсредоточаването на финансовия ресурс на банката в големи компании, при това близки до властта, беше един от проблемите при управлението на ББР през годините. Оказа се, че кредити от трезора са получавали фирми, свързвани с Делян Пеевски, Георги Гергов и др. Финансирани са и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв).

От годишния финансов отчет на банката за 2016 г. пък излезе тревожната статистика, че ББР, чийто основен фокус би трябвало да са малките и средните предприятия, кредитира всъщност едрия бизнес. Според отчета 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 г. са в размер на 708.8 млн. лв. при общо предоставени кредити и аванси в размер на 731 млн. лв.

Впоследствие министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че действително първоначалната цел на ББР да подкрепя малките и стартиращите фирми не е постигната и той ще работи именно за постигането ѝ.

Бившият депутат и зам.-председател на ГЕРБ Стоян Мавродиев беше назначен за шеф на КФН по време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Въпреки всички конфликти и скандали, разразили във финансовия регулатор под ръководството на Мавродиев, ГЕРБ отказа да го отстрани предсрочно и той довърши мандата си, преди да се стигне до избора на ново ръководство в средата на 2016 г.

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – като се започне от начина, по който бе издигнат за председател на КФН, през появата на името му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН след сблъсък с бившия финансов министър Симеон Дянков.

Бившият шеф на КФН бе критикуван и за едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и обезкръвяване на финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

В средата на август тази година Мавродиев бе заснет като участник в официална среща на премиера Бойко Борисов с крупни китайски инвеститори в Бургас. Самият той обясни, че е участвал в сбирката като "професионалист и експерт" и отричаше за евентуално назначение в ББР.

В последните седмици "Да, България", ДСБ, БЗНС, "ДЕОС" и "Зелените" призоваха на няколко пъти Мавродиев да не бъде назначаван начело на ББР с аргумента, че той "доказано се е провалил като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да предотврати престъпната схема КТБ, но в резултат на благоволението на КФН към банката и свързани с нея лица, обществото загуби над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица".

"Мавродиев е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки, което очевидно е важен елемент от неговия професионализъм да стане и директор на държавна банка с 2.2 млрд. лв. активи – подкрепен от правителството", посочиха в свои изявления партиите.

Според тях Министерският съвет незабавно да упражни правомощията си за опазване на парите на данъкоплатците, които финансират ББР, и да промени решението за назначаване на Стоян Мавродиев и неговия приближен Румен Митров за изпълнителни директори на банката, а премиерът Бойко Борисов трябва да поиска оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?