Стоян Мавродиев си взе още един съратник от КФН в Банката за развитие

Ангел Джалъзов

Новият главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев си взе в институцията още един съратник от Комисията за финансов надзор, която оглавяваше в миналото. Това е бившият зам.-председател на финансовия надзор, отговарящ за частните пенсионни фондове – Ангел Джалъзов. Неговият мандат в комисията бе удължен с около 2-3 години заради забавяне в избора на негов приемник от страна на Народното събрание.

От февруари Джалъзов е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на двете дъщерни дружества на държавната банка – микрофинансиращата институция "ДЖОБС" и Националния гаранционен фонд, съобщиха от ББР.

Джалъзов има над 15 години опит в сферата на международното инвестиционно банкиране, управлението на активи, капиталовите пазари, проектното финансиране, инвестиционните продукти, супервизията и управлението на финансовите инструменти. "Заемал е последователно длъжностите на инвестиционен мениджър в TBD Fund, директор правен отдел в JD&MG, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите в управляващото дружество KD Investments и инвестиционното дружество KD Pelikan, изпълнителен директор на Capital Dynamics-Bulgaria и Euro-Phoenix Financial Advisors и зам.-председател на КФН. Владее английски, немски, руски и холандски език", изтъкват от ББР.

Националният гаранционен фонд работи от 2008 г. Той издава гаранции, чрез които се допълват обезпеченията на фирмите при тегленето на кредити от банките. По този начин се увеличава кръгът на фирмите, които банките са склонни да финансират, като същевременно се понижават и лихвите по заемите. Над 8 000 е общият брой на фирмите, подпомогнати от фонда за последните десет години, като 1 000 от тях са стартиращи. Гарантираните кредити възлизат на над 1.8 млрд. лв.

Микрофинансиращата институция „ДЖОБС“ работи от 2010 г. с основна цел да улеснява достъпа до финансиране на микро- и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др. От стартирането на своята дейност досега дружеството е предоставило финансиране в размер на 32 млн. лева на около 650 микро- и малки предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?