Стоян Радев и Мая Новоселска с "Икар" за най-добри роли

"Рицар на светия дух" на Народния театър "Иван Вазов" с награда за най-добър спектакъл

Стоян Радев и Мая Новоселска са носителите на наградите "Икар" на Съюза на артистите в България за най-добри главни роли. Новоселска – за ролята си в моноспектакъла "Едно малко радио", поставен от нейния съпруг Теди Москов, а Радев – за ролята си в "Ричард III" на Театрално-музикален продуцентски център - Варна с режисьор Пламен Марков.

"Ричард III" стана спектакълът с най-много награди – освен за главната мъжка роля той бе удостоен и за майсторско техническо представяне и авторската музика на Калин Николов.

"Икар" 2012 за най-добро представление обаче получи "Рицар на светия дух" от Боян Папазов на Народния театър "Иван Вазов" с режисьор Маргарита Младенова. Този спектакъл взе и наградата за сценография.

Също две награди получи независимото представление "Праехидно" на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и  култура "36 маймуни" и АРТРА. Здрава Каменова и Гергана Димитрова бяха отличени за драматургичен текст, а Гергана Димитрова за режисура. "Праехидно" в момента не се играе никъде.

За поддържащи роли бяха наградени Искра Донова за Джес в "Любов и пари" на Младежкия театър "Николай Бинев" с режисьор Петър Кауков, и Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан", постановка на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов".

За дебюта си бе наградена Рая Пеева за ролята на Алис в "Отблизо" на режисьора Здравко Митков в Камерен театър "Възраждане".

Специални награди за цялостен принос и изключително творчески залуги получиха проф. Красимир Спасов, Яна Цанкова (за цялостен принос в кукленото театрално изкуство), цирковият артист Ромил Драгомиров.

Даниела Олег Ляхова получи наградата за сценография за работата си в "Завръщане във Витенберг" на режисьора Георги Тенев и в "Рицар на светия дух".

Като най-добър куклен спектакъл бе отличен "По ръба на небето" на Веселка Кунчева и Ина Божидарова с реж. Веселка Кунчева на Държавния куклен театър в Пловдив.

Посмъртно Велко Кънев бе удостоен с награда за театрална чест и достойнство, а кметът на Каварна Цонко Цонев обяви почетни посмъртни отличия и за актьорите Георги Черкелов и Георги Русев.

Церемонията по връчването на наградите "Икар" бе открита от президента Росен Плевнелиев.

Споделяне