Стоян Тонев: Предложенията на Москов са като нешлифовани диаманти

Част от здравните вноски - в лична партида и да се ползват според потребностите

Стоян Тонев, сн. БГНЕС

Предложенията на здравния министър Петър Москов са като необработени диаманти. Те трябва да се шлифоват, за да придобият вида, в който трябва да бъдат приети от здравната комисия и от Народното събрание. Това каза председателят ѝ Стоян Тонев (ГЕРБ) в петък по повод приетите от кабинета промени в Закона за здравното осигуряване, който предвижда три пакета за здравна помощ – спешен, базов и допълнителен.

Тонев съобщи, здравната комисия по принцип подкрепя предложенията за трите пакета, но освен това обсъжда и възможността здравноосигурените да имат лични партиди.

"Тоест, всяка осигуровка трябва да бъде и лична партида. Даже според мен трябва да се стигне и малко по-далеч, както е не във всички, но в болшинството от страните, самата осигуровка да бъде придружена с конкретен договор на всеки осигуряващ се със здравната каса, в който договор да бъдат посочени всички възможни варианти за използване на парите", коментира Тонев, цитиран от "Фокус".

Той не за първи път лансира идеята за лични партиди в рамките на солидарния осигурителен модел. Идеята е малка част от вноската на човек да постъпва по лична партида, а останалата – в общия кюп, от който касата плаща за лечението на всички. С натрупаното по личната партида пациентът ще може да си плаща прегледи и лечение, когато не иска да чака. Това обаче означава, че при предвиденото запазване на размера на здравната вноска от 8 на сто, парите, които ще постъпват в солидарната система ще бъдат по-малко и с тях ще могат да се финансират по-малко дейности, отколкото в момента.

"Аз се надявам до месец април да бъде представено предложението пред парламента и до месец май да бъде вече факт", заяви той.

Тонев смята, че ще бъде постигнат консенсус около промените в здравната помощ.

"Аз смятам, че на този етап ще постигнем консенсус. Може би някои неща трябва да се поизчистят, но вижте, това става с разговори, обсъждания предложения, оглеждане от всички страни. Защото за всяко нещо си трябва специалист, експерт и човек, който да разбира от материята. Това е както да кажем едно пиано. То може да бъде пренесено от хамали до седмия етаж, ама след това, когато някой трябва да свири, трябва пианист. Така стои въпросът и с тези предложения за трите пакета", коментира той.

Тонев коментира, че с промените не се застрашава гарантирания достъп на хората до спешна помощ. "Ако говорим за спешната помощ, те ще си получават в същия обем и също толкова качествена спешна помощ, както и досега. По отношение, разбира се, на някои планови операции е възможно да се създаде лист на чакащите, но това е само за операции, които могат да бъдат отлагани във времето", коментира Тонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България