Стоянов: Форумът на СДС е неуспешен, ако Костов направи партия

Тази конференция няма да бъде успешна, ако след 10-15 дни бъде създадена нова партия, инспирирана от Иван Костов, заяви в словото си пред форума бившият президент Петър Стоянов.

Той беше номиниран за лидер на СДС, но си направи самоотвод с мотива, че издигането на кандидатурата му в последния момент го поставя пред непреодолим морален проблем. "Точно почтеността ме кара да не отварям втора конфликтна линия в СДС", каза Петър Стоянов и същевременно даде заявка за бъдещи политически намерения: "Върнах се в политиката, готов съм да работя за каузата на България!".

Кандидатурата на Стоянов за лидер на СДС бе издигната от пет организации. От пресцентъра на партията казаха, че това е станало без негово съгласие.

Обяснявайки самоотвода си пред конференцията, той каза: "Няма да кажа, че не съм пораснал или че нямам кураж, това е много висока чест за мен и аз не бих я заменил за нищо". По - нататък той посочи, че не би си направил самоотвод, ако номинацията му е дошла преди форума. Ако с Надежда Михайлова бяхме конкуренти и бях спечелил, тя щеше да е от дясната ми страна, изтъкна бившият президент.

Според делегати на конференцията Стоянов подготвя почвата за следваща конференция на СДС, вероятно до края на годината, когато ще атакува лидерския пост.

Настоящата конференция е доминирана от отсъствието на Иван Костов и още 26 сини депутати, които бойкотираха форума поради отказа на лидера на Надежда Михайлова да не се кандидатира отново за председател. Очаква се на 28 февруари те да обявят създаването на нова партия, съвместно с граждански структури като клуб "Диалог".

"И аз искам единство, както искам да съм вечно млад, но със съжаление осъзнах, че не мога", посочи в словото си Стоянов. Затова, да си отговорим на въпроса възможно ли това единство, призова той, но така и не даде отговор, а каза само, че "ние се борихме до последно".

По думите му, единството е най-добрата възможност, но ако Костов направи нова партия, "ние трябва да сме готови да приемем това предизвикателство".

"В момента ние сме заложници на чужда перспектива, защото няма яснота и много по-добре би било да знаем ще бъде ли създадена такава партия или не", отбеляза Стоянов.

В началото на речта си той отново изтъкна, че е седесар. Въпреки личните разочарования, човек, когато има здрава пъпна връв със СДС, остава винаги в него, обясни бившият президент, чийто отказ да се идентифицира със СДС през 2001 г. бе посрещнат като обида и предателство от много седесари. След като СДС загубиха парламентарните избори същата година тогавашният президент ги нарече "разбити авари" и ги призова да се коалират с победителите - НДСВ.

Петър Стоянов е звездата в братовата телевизия

Телевизия "Европа", която е собственост на брата на Петър Стоянов - Емил Стоянов, излъчва на живо Националната конференция. Докато предаваше обсъждането на промените в устава и изказванията на делегатите, на екрана вървеше на скрол изказването на Петър Стоянов. Телевизията прекъсна прякото предаване по време на изказването на Велислав Величков, който атакува ръководството на партията и обяви конференцията за манипулирана. Същевременно като основна новина от първия ден на форума беше: "Петър Стоянов е истински седесар", смятат делегати на форума.
още

На 6 септември м.г., когато СДС стартира кампанията за местните избори, Петър Стоянов заяви, че е "преоткрил седесарската си душа" и се появи на заседанието на Националния съвет на партията. Тогава той подкрепи категорично кметската кандидатура на Надежда Михайлова в София и каза, че една победа на Стефан Софиянски "минава през трупа на СДС". Преди 10 дни Петър Стоянов обвини Костов, че "убива СДС" и отново даде недвусмислена подкрепа за Надежда Михайлова.

Днес той се обърна към делегатите с думите, че "най-после" СДС трябва да направи верните изводи от трите загубени избора - парламентарни, президентски и местни.

След парламентарните избори направихме най-грешния извод, каза Стоянов, визирайки бившия лидер Иван Костов - казахме на хората, че ще ги чакаме някъде. Но съветът не може да служи на СДС, СДС трябва да му служи, каза бившият президент.

На местните избори спечелихме отново каузата - да спрем БСП чрез коалиция, продължи Стоянов.

По отношение на загубените от него президентски избори той отново отправи упрек. "Някои и досега питат защо сме ги загубили и беше ли Петър Стоянов нашият президент. Да ви е честит вашият президент сега, ако това е удовлетворението на онази група хора, които поставяха под съмнение тогава кой е правилният избор на един истински седесар", заяви Стоянов. Според него и СДС, и България са платили висока цена за това.

Преди седмица Иван Костов заяви на среща в Русе, че безпринципни коалиции, които нямат опора в гражданското общество, се провалят и като пример даде загубата на Петър Стоянов, който бе подкрепен от НДСВ, СДС, Гергьовден, ВМРО, но спечели кандидатът на БСП Георги Първанов, подкрепен от ДПС.

Според Стоянов, разделителната линия в СДС не е оценката за местните избори или за Русия, а по отношение на коалиционната политика.

СДС трябва да знае, каза той, че нито БСП е реформирана, нито имаме сили за абсолютно мнозинство в следващия парламент, затова остава пътят СДС да прави коалиции с най-близките и сходните си политически сили.

Наистина, да се правят коалиции и съюзи е трудно, тъй като са необходими много компромиси и трябва да се съвместяват много гледни точки, но по-лошо от съюза е да не си в съюз и да си във вечна опозиция, заяви Петър Стоянов. Ние не можем да си позволим да бъдем агресивни или некооперативни към субектите вдясно, включително и към евентуалната партия, създадена от Иван Костов, посочи той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?