Стоянов гневен на ЕНП за поисканото изключване на СДС

Стоянов гневен на ЕНП за поисканото изключване на СДС

Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че препоръчва на Политическото бюро да прекрати членството на СДС в партията. Предложението е мотивирано с включването на лидера на СДС Петър Стоянов и на партията му в новото Движение за европейски реформи, обявено по-рано тази седмица от лидерите на консерваторите във Великобритания и Чехия, които възнамеряват да създадат и нова фракция в Европейския парламент (ЕП).

Според ЕНП подобно поведение от страна на СДС е несъвместимо с членството в партията. Съобщението е подписано от Вилфрид Мартенс.

Буря в СДС

То предизвика бурни емоции в СДС, като Петър Стоянов заяви от една страна, че става дума за “недоразумение”, после се закани да го оспорва, а в същото време изтъкна, че партията му защитава интересите на българските граждани и няма да “угажда на чиновниците в Брюксел, пък било то и шефове на ЕНП”.

Депутатът от СДС и бивш лидер на партията Надежда Михайлова смята, че изключването от ЕНП ще е сериозен удар за сините и поиска въпросът да бъде разгледан на извънреден Национален съвет. 

СДС обяви преди три дни на сайта си, че ще участва в Движение за европейски реформи, но запазвайки членството си в ЕНП и без да се ангажира с част от платформата на новата формация, като премахване на евросубсидиите за земеделие в ЕС. В същото време СДС споделят идеите за намаляване на бюрокрацията в съюза, премахването на минималните акцизни ставки, създаване на по-добри условия за конкуренция и засилване на трансатлантическите връзки.

В петък Петър Стоянов заяви, че ако ЕНП ограничи за определен период от време правата на СДС в рамките на организацията ще е “също толкова унизително, колкото и едно евентуално изключване”.

Заседанието на бюрото на ЕНП е насрочено за 16 май.

“Случилото се недоразумение и съм сигурен, че то ще бъде изгладено. Ние обаче нямаме никакво намерение да се оправдаваме като провинени ученици пред своя учител. Въпреки това не съм никак радостен от това решение. Ние съвсем почтено се присъединихме към една дискусия, която не застрашава бъдещето на ЕНП”, заяви Петър Стоянов.

Той очаква останалите български партии от ЕНП – ДСБ, БЗНС –НС и ДП – да дадат подкрепа за СДС. “Нека да не забравяме, че аз гласувах първи за приемането на ДСБ в ЕНП само преди една година. Мисля че това е жест, който няма да бъде забравен”, посочи Стоянов. На този етап обаче и трите партии се въздържат от подкрепа на СДС, като обясняват, че сините са нарушили правилата.

Решението не било обсъдено нито от НС на СДС, нито с ЕНП

Стоянов призна, че решението на НИС за членство в Движението за европейски реформи не е било обсъждано от Националния съвет (НС) на партията.

“Мисля, че това не е проблем, защото в НС са съвсем наясно каква политика води партията в последните две години и членството в това движение в рамките на ЕНП не се променя тази политика”, каза Стоянов.

По информация на Mediapool от “Раковски 134”, ръководството на СДС не е обсъждало предварително и с ръководството на ЕНП членството в новата формация. Сините фукционери са решили, че е напълно достатъчна декларацията, че СДС няма намерение да напуска ЕНП.

Политическият скандал ще бъде обсъден на следващото редовно заседание на НС, което обаче все още не е свикано.

Сериозен удар

Надежда Михайлова каза, че ще настоява за извънредно заседание на Националния съвет на СДС, на което Петър Стоянов да изложи своите аргументи за включването си в новата формация.  

Според Михайлова искането за изключване от ЕНП е “сериозен удар върху СДС” и “логична последица от последователната политика на Петър Стоянов за изолиране на СДС".  Тя допълни, че Стоянов употребява СДС за личните си интереси.

По думите ѝ ЕНП е най-голямата фракция в ЕП и със случилото се СДС губи най-добрия си инструмент за правене на политика в ЕС.

На въпрос дали може да се стигне до смяна на лидера на СДС, Надежда Михайлова обясни, че това ще реши Националният съвет на партията.

ДСБ, БЗНС - НС и ДП изчакват

ДСБ, БЗНС - НС и Демократическата партия (ДП) засега отказват да се ангажират с подкрепа за СДС и предпочитат да изчакат развитието на политическия проблем.

Константин Димитров от ръководството на ДСБ и лидерът на БЗНС- НС Анастасия Мозер подчертаха, че в Европа има правила и те се спазват. Такова правило в ЕНП е забраната за членство в две формации.

Анастасия Мозер каза, че ЕНП не се решава лесно на такива стъпки като изключване на партии членки и може би основанията да се иска това за СДС са сериозни. Тя допълни, че в момента едва ли може да се изготви обща позиция на българските партии от ЕНП,           защото те са в обтегнати отношения, а самият Петър Стоянов не разговарял лично с нея “много отдавна”.

Мозер допълни, че Стоянов, която сега разчита на солидарност от колегите си, не е проявил такава миналата година, когато Надежда Михайлова бе предложена да остане зам.-председател на ЕНП. Тогава Стоянов агитира против нея, блокира кандидатурата ѝ и това направи лошо впечатление, коментира Мозер.

Представителят на ДСБ в Европейския парламент Константин Димитров заяви, че СДС е допуснал “тежък политически гаф”. Според него поведението на партията на Стоянов се възприема от ЕНП като опит за всяване на разкол.

На този етап ДСБ също няма да излизат с официално становище, ще наблюдават поведението на СДС и ще следят развитието на проблема, преди да вземат окончателно решение.

Той припомни, че британските и чешките консерватори, макар да са в групата ЕНП - ЕД в Европарламента, не членуват в ЕНП и пред тях не стои такъв проблем като този на СДС.

Лидерът на ДП Александър Праматарски заяви, че първо ще се запознаят с мотивите на ЕНП и тогава ще вземат решение. “Това обаче не е никак приятно за българската десница”, каза той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България