Стоянов иска обяснение от Първанов

СДС няма да оттегли кандидатурата на Георги Константинов за член на комисията по разсекретяване на досиетата, въпреки че контраразузнаването (НСС) му отказа допуск до класифицирана информация, което е законово изискване за членовете на комисията.

Лидерът на СДС Петър Стоянов заяви на извънредна пресконференция в понеделник, че ще иска обяснение за отказа от президента Георги Първанов “като оглавяващ всички служби”. По думите му Георги Константинов ще обжалва решението на НСС пред Държавна комисия за сигурност на информацията (ДКСИ).

Стоянов влезе в конфликт със съпартийците си, когато миналия месец наложи лично кандидатурата на 73-годишния математик Георги Константинов (Жоро Анархиста), който през 1953 г. взривява паметника на Сталин в София, подготвя убийството на Вълко Червенков и приближените му, ръководи няколко организации за бунт срещу комунистическата власт, бил е политзатворник и през 1973 г. успява да избяга във Франция.

Освен Константинов, НСС отказа допуск до класифицирана информация и на Стилиян Станев, номиниран от БНС.

Шефът на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) преди дни обясни, че ако някой от номинираните не бъде одобрен от НСС, парламентарните групи ще могат да посочат друг на негово място в едноседмичен срок.

БНС едва ли ще номинират друг кандидат, тъй като са предложили още двама освен Станев за 9-членната комисия по досиетата, която предстои да бъде избрана от парламента. ПГ на ОДС обаче излъчи единствено Константинов.

“Ако различните служби искат да докажат, че са скъсали с ДС, това е тестът за тях. Не мисля, че въпросът за комисията по досиетата е само рутинен или чиновнически. Това е и политически въпрос”, заяви лидерът на СДС.

Той обеща да се извини публично, ако се окаже, че Георги Константинов е бил агент или сътрудник на бившата ДС и ако за него важи някое от основанията за отказ да бъде член на комисията.

Стоянов призова всички дясноцентристки сили да подкрепят кандидатурата на Георги Константинов, защото “това може да бъде дясното обединение на морален принцип”.

От “Раковски” 134 съобщиха, че всички организации на репресираните подкрепят номинацията на СДС.

“Бяхме убедени, че с отварянето на досиетата десетки пострадали от комунистическия режим ще получат справедливо отношение, каза той. Ако съставът на комисията се състои от бивши офицери, как обществото да повярва, че тази комисия е безпристрастна?”, каза още Петър Стоянов.

В същото време Константинов заяви, че се е борил с ДС в продължение на десетилетия, продължава да го прави и до днес и това е една от причините да се иска неговото отстраняване.

“Между бивши и настоящи служби има приемственост. Ако ние не преодолеем това обстоятелство, ще се въртим в един омагьосан кръг”, коментира още той.

По време на пресконференция в подкрепа на Георги Константинов присъстваха проф. Милен Сендов, Михаил Неделчев, Михаил Константинов и Кирил Маричков. СДС стартира на сайта си и кампания за събиране на подписи за допускане на Константинов за член на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?