Стоянов обещал да не цепи групата на ЕНП в Европарламента

Стоянов обещал да не цепи групата на ЕНП в Европарламента

Лидерът на СДС Петър Стоянов е подписал декларация за лоялност към Европейската народна партия (ЕНП) по време на срещата си в Брюксел с председателите на парламентарните сили, членки на ЕНП, научи Mediapool от източници на “Раковски” 134 след заседанието на Националния съвет (НС) в сряда.

В средата на март председателският съвет на ЕНП реши да препоръча на бюрото да изключи СДС заради членството на българската партия в Движението за европейски реформи (ДЕР), основано от британските и чешките консерватори.

Според ръководството на СДС въпросът с изключването от ЕНП вече е снет от официално обсъждане и гласуването на Политическото бюро ще е по-скоро формално. Евентуалното изхвърляне на сините от ЕНП седмица преди европейските избори в България може да влоши допълнително шансовете на СДС да вкарат евродепутат.

Според информирани източници, ръководството на ЕНП е настоявало преди всичко Стоянов да обещае, че СДС няма да излиза от фракцията на ЕНП –ЕД в Европарламента и да влезе в евентуална нова група на ДЕР.

В декларацията си Стоянов е заявил, че членството в консерваторското движение е с три “много ясни условия” – не се подкрепят позициите срещу обща европейска конституция, срещу земеделските субсидии и евентуално излизане от парламентарната група на ЕНП – ЕД. Въпреки скандала СДС смята да продължи да членува в ДЕР.

Стоянов обясни в сряда, че е провел “много отворена, много приятелска и много сериозна среща” с председателя на ЕНП Вилфред Мартенс.

“Въпросът за изключването на СДС от ЕНП вече не съществува. По време на срещата отчетохме, че нашата партия е най-старият български член на Евродесницата и двамата евродепутати, които ние ще излъчим на изборите през май, ще бъдат членове на фракцията на ЕНП –ЕД в Европарламента ”, заяви Стоянов.

Той отказа да отговори официално на въпрос дали Мартенс лично е гарантирал, че СДС ще остане в ЕНП. Източници от НИС заявиха пред Mediapool, че такива гаранции са дадени.

След заседанието на НС партията разпространи и официална декларация, с която се призовават старите седесари да подкрепят листата с водач Петър Стоянов за евровота.

“Общият ни път беше съпроводен от грешки, разочарования и неизбежно огорчение”, се казва в текста на документа, като се добавя, че партията е обогатена от “опита на извършените промени” и се обръща към всички гласували за нея през годините.

По думите на лидера ѝ декларацията има за цел да призове и всички членове на малките десни формации, които няма да участват в евровота, да подкрепят именно листата на СДС. Същият призив бе отправен и от неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

Споделяне

Още от България