Стоянов очаква ДСКИ да издаде на Георги Константинов допуск до секретна информация

Лидерът на СДС Петър Стоянов е убеден, че Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще издаде допуск до класифицирана информация на предложения от ОДС за член на бъдещата комисия по досиета Георги Константинов. Според директора на Национална служба “Сигурност” (НСС) Иван Драшков има достатъчно данни за съпричастност на Константинов към терористична дейност, поради което и му е отказан допускът. Стоянов обаче заяви, че кандидатът е с чисто съдебно минало и изрази надежда, че ДКСИ спазва законите на страната.

Стоянов и Драшков изразиха тези си становища в сряда, когато  парламентарната комисия по вътрешна сигурност за втори път се събра по казуса със 73-годишния Константинов, който преди 10 ноември е бил съден и лежал в затвора заради взривяване паметника на Сталин. Той е бил политически емигрант във Франция и се връща в България след 1989 г.

Стоянов изтъкна, че Константинов е оправдан от Върховния съд за  взривяването на паметника на Сталин през 1953 г. и именно затова от юридическа гледна точка няма основания да му бъде отказван достъп до класифицирана информация.

Лидерът на СДС се позова и на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. “Всички действия на лица, които са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология са справедливи, морално оправдани и достойни за почит”, се казва в закона.

Тази разпоредба е цитирана и в жалбата на Константинов до ДКСИ срещу решението на НСС.

“Дали ще продължаваме да вярваме на разработките на бившата Държавна сигурност?”, попита още Стоянов. Той допълни, че предпочита да вярва на Върховния съд, а не на оперативните работници на бившата ДС.

Според Драшков обаче съгласно закона за защита на класифицираната информация дадено лице може да е с чисто съдебно досие, но въпреки това да не получи допуст, а в закона никъде не пише, че данните трябва да бъдат доказани с присъда.

Драшков посочи още, че в интервю Константинов е потвърдил участието си в поставянето на взрив в жилището на чужд дипломат.“Ако поставянето на взрив в жилището на чужд дипломат с цел да се развалят отношенията между две държави не е терористичен акт, какво е то?”, попита Драшков и настоя застъпниците на Константинов да обяснят.

По думите му наистина данните могат да бъдат и манипулирани, но добави, че “ако отхвърлим 25 тома от архива на ДС, защо да приемаме на сто процента едно картонче с три имена”.

Споделяне

Още по темата

Още от България