Стоянов: Решението на “Кондрад Аденауер” да спре парите за СДС е “недомислено”

Стоянов: Решението на “Кондрад Аденауер” да спре парите за СДС е “недомислено”

Лидерът на СДС Петър Стоянов определи като “доста странно” решението на фондация "Конрад Аденауер" да преустанови финансирането на СДС.

Държа да заявя, че СДС е най-старата българска партия в Европейската народна партия (ЕНП), която е допринесла много за евроинтеграцията на България и подобни необмислени и дори детински мерки едва ли допринасят за най-добрия климат за работа между партии и фондации, които си сътрудничат, каза Стоянов в събота по време на посещението си във Велико Търново, цитиран от БТА.

Решението на фондацията на германските християндемократи "Конрад Аденауер" – най-мощната в Европа - става малко след като ръководството на ЕНП обяви намерението си да изключи СДС. Разривът датира от 6 март, когато Стоянов и СДС станаха учредители на новата европейска партия Движение за европейски реформи, основана от британски и чешки консерватори.

Петър Стоянов коментира в събота, че СДС остава член на ЕНП, независимо от недоразуменията и разногласията с нейния председател.

Според неофициална информация, “Конрад Аденауер” е избрала да помага на партията ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов за изборите за Европейски парламент (ЕП) през май.

Бившият лидер на СДС и бивш зам.-председател на ЕНП Надежда Михайлова коментира, че отношенията на синята партия с "Конрад Аденауер" не са прекратени. Тя уточни, че от една година СДС се финансирала и от Уестминстърската фондация, която е на Консервативната партия във Великобритания.

Михайлова каза, че “Конрад Аденауер” може да прекрати отношенията си със СДС, ако партията бъде изключена от ЕНП. Решението за това се очаква в средата на май.  

Напълно възможно е фондацията да се въздържа от поемането на нови ангажименти към СДС, тъй като не се знае какво ще бъде окончателното решение на ЕНП, коментира Михайлова.

Миналия месец тя разкритикува остро Петър Стоянов за недалновидната му политика, довела до разрива с ЕНП. В събота Михайлова заяви, че не знае дали на предстоящите избори СДС ще води кампания за евродепутати, които ще принадлежат на ЕНП или за такива, които ще се присъединят към новата политическа формация на консерваторите.

Междувременно Петър Стоянов се опита да разсее слуховете, че Филип Димитров ще напуска СДС след изборите за ЕП.

Димитров беше сочен за водач на синята листа за евроизборите, но впоследствие тя бе оглавена от Петър Стоянов, за когото партията прецени, че ще събере повече гласове.

За Филип Димитров остана перспективата да поеме ръководството на парламентарната група на ОДС, ако Стоянов влезе в ЕП. Към този момент обаче Димитров не е коментирал публично тази “номинация” и според запознати няма намерение да приема. Желанието му е да напусне СДС след изборите, за не създава повод за напрежение в партията преди вота.

Тази сутрин поздравих Филип Димитров за неговия рожден ден и двамата се смяхме на публикацията (за напускането на СДС), каза Стоянов в събота. По думите му, Димитров е може би единственият сред бившите лидери, който през последните години работи активно за партията и не е казал нито една лоша дума срещу нея.

За нас присъствието на Филип Димитров в СДС означава твърде много от гледна точка на професионализъм и най-вече морал, каза Стоянов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?