Стоянов се качва на Бузлуджа, Първанов – на Хаинбоаз

Стоянов се качва на Бузлуджа, Първанов – на Хаинбоаз

Лидерът на СДС Петър Стоянов ще се качи на символичния за левицата връх Бузлуджа седмица преди БСП да отбележат там 115 г организирано социалистическо движение в България.

На 23 юли, неделя, Стоянов ще произнесе слово пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа, съобщиха в петък от пресцентъра на синята партия. Честването ще завърши с традиционния курбан, се казва още в съобщението.

Същевременно само на няколко километра от бившия президент настоящият държавен глава Георги Първанов ще участва в тържествата по повод 60 години организирано бригадирско движение.

Домакин на събора ще бъде с. Вонеща вода, Великотърновско, край Прохода на републиката (Хаинбоаз). След речта на президента Първанов ще бъде прожектиран филма “Без носталгия”, за да бъде припомнена историческата роля на бригадирите преди 60 г., се казва в съобщението.

Елемент на актуализация на събитието “60 години по-късно” е предаването на тържествата по интернет. Събитието ще бъде предавано онлайн през сайта на Проект “иЦентрове”. Специализираната страница има и мото “Строим за родината” (мотото на бригадирското движение) с червен факел.

Доста по-скромно се очаква да протекат традиционните тържества на БСП на Бузлуджа след седмица. Съборът, който ще отбележи 115 г. организирано социалистическо движение ще бъде предшестван от национално съвещание в Габрово, което да очертае конкретните задачи в предстоящата предизборна президентска кампания.

На Бузлуджа ще приключи и отбелязването на 150-годишнината от рождението на Димитър Благоев.

След седмица на поляната под старопланинския връх социалистите ще имат възможност за първи път да чуят лидера си Сергей Станишев като премиер и да посрещнат собствени министри, след като миналата година тържествата се паднаха точно след провала на съставянето на кабинет на БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България