Стоянович допусна да се протака връщането на НГДЕК в ремонтираната сграда

През почивните дни ученици, родители и учители чистиха ремонтираната сграда в Модерно предградие.

Министърът на културата Петър Стоянович издаде във вторник следобед заповед, разпореждаща в срок до една седмица след отстраняването на констатирани от Регионалната здравна инспекция неизправности в ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в столичния квартал "Модерно предградие" училището да се върне в тази своя основна сграда от временно обитаваното сега здание до Женския пазар в центъра на София.

Това съобщиха от ведомството, според което преместването трябва да е факт в началото на следващата седмица.

Формулировката на сегашното нареждане, което на практика отменя неспазената от директорката на НГДЕК Мариела Папазова предходна заповед на Стоянович учебният процес на Класическата гимназия да започне от 17 февруари в "Модерно предградие", обаче позволява допълнително протакане на преместването.

Причината е в това, че в министерската заповед на ръководството на училището не е поставен срок за отстраняване на нередностите в ремонтираната сграда, които според констатациите на РЗИ-София са необезопасени кабели, паднала мазилка след ремонта, недобре нареден паркет в някои от стоите и санитарни възли, които не са приведени в състояние за ползване.

В протокола на здравната инспекция също не е поставен срок за отстраняване на тези нередности, защото сградата в "Модерно предградие" в момента не се обитава от ученици и не застрашавала здравето на никого, обясниха пред Mediapool от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В същото време за РЗИ-София явно не е проблем това, че според констатации на общинската комисия по строителен контрол сградата до Женския пазар е опасна за учениците и минувачите.

От здравното ведомство обясниха още, че по данни на РЗИ-София сградата в "Модерно предградие" при ремонта била отписана от техните регистри, че ще се ползва за училище и сега отново трябвало да се впише като училище.

Директорката на НГДЕК Мариела Папазова, която в последните месеци лобира за оставането на училището в сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар и обжалва пред Върховния административен съд предишната заповед на Стоянович за преместването от 17 февруари, излезе в понеделник в болничен до 2 март.

Въпреки това от Министерството на културата съобщават, че новата заповед, удължаваща преместването незнайно докога, ще бъде връчена за изпълнение на Мариела Папазова – и.д. директор на училището, а контролът по изпълнение на заповедта се възлага на Васил Василев, заместник-министър на културата.

Без срокове за отстраняване на нередностите в ремонтираната сграда, което също трябва да бъде констатирано от здравната инспекция, на практика ръководството на гимназията може да отлага това колкото си иска.

Копие от заповедта ще се представи за сведение на Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, както и на Ваня Кастрева – началник на Регионален инспекторат по образованието – София.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество