Стоянович: Класическата гимназия е в пат, но ще намеря решение

Противниците на ремонтираната сграда извадиха незаконна азбестова проба, министерството ще прави контраанализ

Петър Стоянович. Сн: БГНЕС

Ситуацията в Националната гимназия за древни езици и култури е абсолютно патова, тече гражданска война и има тежко разделение за това дали училището да остане в сега обитаваната сграда до Женския пазар в центъра на София, която е в лошо състояние, или да се върне в ремонтираната с над 2.11 млн. лв. европари сграда в столичния квартал "Модерно предградие". Това коментира министърът на културата Петър Стоянович в сряда пред БНР по повод станалия обществен спор коя от двете сгради да помещава Класическата гимназия.

Напрежението се нажежи допълнително, след като във вторник противници на връщането на училището в "Модерно предградие" извадиха протокол от извършен в БАН анализ на част от стена на сградата, според който в дадената им проба има пет минерала, сред които и азбестов. Документът бе представен от члена на училищното настоятелство Силвия Илиева.

Министърът на културата определи вземането на тази проба като "нелегално", тъй като не е ясно откъде и как е взета и дадена за анализ. Затова ще се организира вземането на нова проба от ремонтираното училище, което ще стане в присъствието на отговорните институции и родители и от двете враждуващи страни. По-късно от ведомството съобщиха, че това ще стане в четвъртък сутринта.

"Пробите от стените на училището ще бъдат взети от компетентните органи, които единствено имат право да извършват подобни измервания и експертизи. Експертизите ще бъдат извършени от "Център по обществено здраве и анализи", Дирекция "Аналитични лабораторни дейности" към Министерство на здравеопазването и от Национален институт за европейски изследвания към Министерство на регионалното развитие. Очаква се отговор и от лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия", пише в съобщението на МК.

 

Проф. Огнян Петров от Института по минералогия и кристалография, който е извършил рентгенофазовия анализ на вече взетата и оспорваната проба, коментира пред Mediapool, че изследването не е имало за цел да определи количеството азбест, а наличието. Все пак според него полуколичествената оценка сочела между 30 и 40 процента наличие на азбестов материал в дадената им проба, но точното количество било предмет на друг анализ, за който Илиева не е платила. Петров призна, че лабораторията не е сертифицирана, но тя била от най-модерните и тъй като е за научни цели, не можело да се оспорва достоверността на анализите ѝ. Той посочи още, че дори не е знаел, че пробата е от ремонтираната сграда на Класическата гимназия, но правени при тях анализи от други училища и университети са показали приблизително същите количества азбестов минерал заради строителната практика преди години.

"Има ли в ремонтираната сграда азбест, който да е до такава степен застрашителен за здравето на децата, нали никой не си представя, че ще оставим и едно дете да учи там?", каза Стоянович.

Той също така каза, че ще се опита да намери "държавническо решение, което да гарантира здравето на учениците и провеждането на учебния процес, който става все по-объркан и заплашва дипломирането на дванадесетокласниците, и в същото време да оправдаем доверието на Европейската комисия".

Министърът допълни, че констатираните от столичната здравна инспекция "несъвършенства" на ремонта вече са отстранени, но "до момента, в който черно на бяло няма документ за това", Класическата гимназия ще остане в сградата до Женския пазар. След като директорът на НГДЕК Мариела Папазова не се съобрази с нареждането на Стоянович да върне от 17 февруари гимназията в "Модерно предградие" и излезе в болничен, министърът издаде нова заповед. Според нея местенето трябва да се извърши в едноседмичен срок след отстраняването на констатираните нередности в ремонта. Стоянович призна, че при тази формулировка не е ясно кога ще стане връщането в Модерно предградие, "защото все пак сме в България".

"Фактологически НГДЕК най-дълго е била в "Модерно предградие", но аз като хуманитарист смятам, че мястото ѝ е в центъра", каза още Стоянович. Той прехвърли отговорността за сегашния проблем на предишното ръководство на Министерството на културата, тъй като при Вежди Рашидов не била търсена алтернативна сграда за гимназията. "При Борисов и Рашидов обаче общественото мнение бе потискано, а сега проблемите реално се дискутират и Министерството на културата става заложник на споровете. Едната група отказва да се върне в ремонтираната сграда, другата група настоява, че сградата до Женския пазар ще се срути, едва ли не, върху главите на децата", коментира министърът на културата.

Основателят на НГДЕК и дългогодишен неин директор Гергина Тончева, която се пенсионира през 2010 г., коментира, че "духът, редът, стилът и съзидателните пориви са същината на едно училище, но то трябва да има и добри условия". "Ние си създадохме такива в "Модерно предградие", но също така трябва НГДЕК да е близо до историческия център на София, защото средата е много благотворна за духовното развитие на училището", посочи Тончева пред БНР. Според нея желанието Класическата гимназия да е в центъра на София не било каприз или суета, а потребност, за да си взаимодейства с културните институции и по специално със Софийския университет, чийто филиал е НГДЕК.

В същото време обаче, от пребиваването си в центъра на София от средата на септември 2013 г. досега, на учениците нито веднъж не са били организирани посещения на музеи, театри или лекции на Софийския университет, както и не са посещавани от лектори. Това контрират родители, които са против оставането в сега обитаваната сграда до Женския пазар, според чийто технически паспорт в момента има проблеми с конструкцията, покрива и всички инсталации са компрометирани.

Те припомнят, че ако Класическата гимназия не се върне в ремонтираната сграда, България ще трябва да връща дадените от ЕК над 2 млн. лв. Според Гергина Тончева обаче "не е съществен фактът, че ще загубим 2 млн. лв. Дори да се наложи да се върнат тези пари, те са нищожно малка цена за бъдещето на училището и за духовността му".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?