Стоянович: Наясно сме, че сме в нарушение за НГДЕК, но местенето е логично

Културното министерство търсело "устойчиво решение" за сградата в "Модерно предградие”

Сн. БГНЕС

"Министерството на културта е наясно с това, че при неспазване на изискването за ползване по предназначение на ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ” в столичния квартал "Модерно предградие”  като място за обучение на нейни ученици, ще връща средствата за извършената с европейски средства реновация на сградата, ще търпи санкции от МРРБ, както и от Сметната палата за неправилно разходване на финансови средства".

Това се казва в отговори на въпроси на Mediapool до ведомството, след като в четвъртък министърът на културата Петър Стоянович при посещение в НГДЕК, която бе временно преместена в сградата на бившото 13-училище до Женския пазар до приключване на ремонта в "Модерно предградие”, заяви, че гимназията ще остане там до края на учебната година.

Казусът с ремонта и местенето на училището възникна, след като финансираният по оперативната програма "Регионално развитие” с близо 2 млн. лв. ремонт на сградата в "Модерно предградие” не успя да приключи навреме за старта на учебната година, а от началото на октомври Министерството на културата два пъти отказва да приеме обекта от извършителя на ремонта - Консорциум "Енергийна ефективност”.

Това доведе до искане от страна на повечето преподаватели в НГДЕК и част от учениците да останат за постоянно в сградата до Женския пазар.

Над 160 родители на възпитаници на Класическата от различни класове обаче в четвъртък вечерта по време на отменана родителска среща заради проблеми с електрозахранването в сградата до Женския пазар събраха подписка с искане след приемането на ремонта на сградата в "Модерно предградие” да се върнат там до привеждане на зданието до Женския пазар в приемливо за обучение състояние. Според тях сега то е опасно, липсват стъкла на няколко прозорци, стаите не са достатъчни за обучение по латински, старогръцки и старобългарски и децата вместо по групи учат на едно място. Родителите искат още постоянното преместване до Женския пазар да стане след  приключването на ремонта и на самия Женски пазар. Подписката ще бъде внесена в министерствата на културата, образованието и пред омбудсмана.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова заяви пред събралите се в двора на училището ядосани родители, че още следващата седмица училището заедно със Столичната община щяло да кандидатства за финансиране по проект "Красива България” за ремонт на сградата до Женския пазар, който по думите ѝ можело да започне още през зимната ваканция и да продължи в следващите ваканции. Според нея още от следващата седмица ще има достатъчно кабинети за учене на езици и профилите за лицейната форма на гимназистите от ХІ и ХІІ клас. Тя отново застана зад мнението, че НГДЕК трябва да остане на всяка цена в центъра на София, за да е близо до Софийския университет.

И докато все още не е ясна цената, която ще платят учениците за неспокойната обстановка в гимназията заради разделението на "за” и "против” сградата до Женския пазар, цената, която българските данъкоплатци ще платят за амбиция НГДЕК да е в центъра, е ясна. Тя е около 2 млн. лв., тъй като изискването на Европейската комисия за изпълнението на финансирани с нейни средства проекти е те да са устойчиви. В случая с Класическата това значи пет години нейни възпитаници да учат в  ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие”.

Министърът на културата Петър Стоянович обаче посочва в отговорите на въпросите на Mediapool, че "това, което правим в момента, не е самоволен акт, а вземане на логично решение за елитната гимназия, чието място е в центъра на столицата”.

Той обяснява още, че Министерството на регионалното развитие е уведомено за намерението НГДЕК да стане постоянен обитател на сградата до Женския пазар. "Заедно вървим по пътя за намиране на решение, с което да запазим и двете сгради за учебни цели, като същевременно държавата не загуби парите за ремонта”, посочва Стоянович. По думите му се търсело "двойно устойчиво решение”.

И докато родителите на една трета от общо 500-те ученици в Класическата гимназия смятат, че условията в сегашната сграда са лоши, министърът на културата ги определя като достатъчно добри, за да може да продължи обучението там тази зима. "Това училище не се различава от средностатистическото българско школо. Разбира се, като повечето български училища и това има нужда от ремонт”, посочва той и допълва, че държавата, ръководството на НГДЕК и Столичната община ще намерят общо решение на проблема с лошите условия в сградата до Женския пазар.

В същото време привържениците на оставането в центъра на София постоянно акцентират на това, че са елитни и специални и разположението на НГДЕК в "Модерно предградие” сваля нивото на гимназията и тя се е превърнала в квартално училище.

Министърът допълва, че "през пролетта предстои и модерна социализация на целия район". Той обаче не дава конкретни отговори на въпросите в какви срокове може да се извърши ремонт на сградата до Женския пазар, откъде ще се осигурят средствата, а казва, че "имаме конкретни идеи”.

"По средата на зимата няма как да се ремонтира, нали? Дайте ни още малко време, за да извървим този път”, казва той.

По повод недостатъчните кабинети, липсата на компютърни зали и библиотека със специализирани речници и литература за подготовката на гимназистите Стоянович осъзнавал, че има някои трудности, но имал уверението на директора Мариела Папазова, че те ще бъдат преодолени в рамките на две седмици.

На финала министърът на културата пита "дали има нужда да напомня, че ако не се бяха нанесли тук, все още нямаше да имат въобще учебен процес, защото сградата в "Модерно предградие" тепърва ще завършва и официално приема резултата от ремонта си”.

Реално обаче НГДЕК до последно се очакваше да започне учебната година в 40-то училище в „Люлин”, където учебният процес с учениците от двете училища трябваше да се извършва на две смени, но на 17 септември Папазова обяви, че гимнзията ще се нанесе временно до приключване на ремонта в "Модерно предградие” в сградата до Женския пазар, която е собственост на Столичната община, но е предоставена безвъзмездно на Министерството на културата за "образователни нужди” за десет години.

"Трябва малко търпение и добра воля, особено щом е за правилна кауза”, обобщава Петър Стоянович в отговорите на въпросите на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?