"Стоящият човек" от Таксим с германска награда за защита на човешките права

"Стоящият човек" от Таксим с германска награда за защита на човешките права

"Стоящият човек" - истанбулски артист, превърнал се в емблематична фигура на протестите срещу турското правителство през юни, ще получи престижна германска награда за защита на правата на човека, съобщи АФП, като се позовава на журито.

Ердем Гюндюз, 34-годишен турски танцьор и хореограф, ще бъде удостоен с германската награда на медиите М100 заради смелия си ангажимент в подкрепа на свободата на словото и правата на човека. Наградата се присъжда всяка година от жури от журналисти.

Гюндюз стана известен в целия свят като остана неподвижен в продължение на часове с поглед, вперен в площад Таксим в Истанбул, по време на протестите срещу управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Така той стана въплъщение на нова форма на мирен протест.

Той започна акцията си на 17 юни, два дни след като турската полиция прогони със сила демонстранти, окупирали истанбулския парк Гези.

С мълчаливия си протест той стана икона на мирната съпротива и намери последователи в целия свят, обясни журито.

Наградата ще бъде присъдена на 5 септември в Потсдам след международна конференция за медиите.

Председателят на журито Ян Якобс посочи в съобщение, че тази година е отправен още един ясен сигнал, за да се знае, че мирната съпротива действа. Нейното оръжие се нарича креативност. Нейните характерни черти са смелост и издръжливост, изтъкна той.

Миналата година наградата бе връчена на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?