Страдаме повече ментално от кризата

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви пред ученици от столичното 35-то СОУ, че България съвсем не е толкова засегната от кризата колкото други страни, и страдаме от нея “по-скоро ментално“. Така министърът отговори на въпрос на ученичка, която му зададе въпрос за липсата на пари в образованието, студентските протести и състоянието на БАН.

“Тук страдаме по-скоро ментално от кризата, а не я усещаме толкова, колкото в други европейски страни. Аз помня и по-тежки години. В Гърция има сливане на университети, факултети, традиционни специалности са на път да изчезнат. БАН все пак има бюджет, а от 1 януари догодина в австрийската академия субсидиите спират. Така че има и по-тежки места за живеене“, отговори министърът. Това твърдение на Игнатов по-късно бе опровергано от БАН. Ръководството на БАН спешно се обърнало към австрийската академия и се оказало, че не само няма да има намаление, но дори ще има увеличение на бюджета ѝ.

Игнатов заяви, че в БАН с право са недоволни от финансирането си, но в момента се работело, за да се използват всички възможности за проектно финансиране. “В България все още делим парите на български и чужди. Европейските пари също са наши, въпросът е да си ги вземем“, каза министърът. Възможности за проектно финансиране, например, са били обсъждани с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Игнатов и екипът, разработил новата рейтингова система на висшите училища, представиха на учениците нейните възможности. Около една трета от възпитаниците на училището през последните години са избрали да учат в чужбина. От тези, които са останали у нас 20% са продължили да учат в НБУ, 15% в УНСС и 15% в технически специалности, но има и такива, които са избрали по-нестандартна реализация и са отишли да учат в НАТФИЗ и Националната спортна академия.

Направленията, към които има най-голям наплив в момента са администрация и управление, икономика и право. Сравнително малко ученици от 35-то СОУ обаче възнамеряват да кандидатстват в тях. Изборът им Боян Захариев от “Отворено общество“ определи като умен, защото има пренасищане на пазара на труда от кадри с такива специалности, а и заплатите са паднали. За сметка на това той зарадва неколцината желаещи да се занимават с математика, че кадрите с това образование в момента са най-високо платени. По данни на системата средният осигурителен доход на завършилите математика през последните три години в различните ВУЗ варира между 1454 и 968 лева.

Желаещите да учат архитектура бяха насочени към Университета по архитектура, строителство и геодезия, а желаещите да изучават компютърни науки и комуникации – към Техническия университет в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България