Страдащи от непоносимост към глутен искат безплатно специално брашно не само за децата

Безглутеновото брашно да се осигурява безплатно за болни от цьолиакия над 18-годишна възраст, поискаха на пресконференция в четвъртък от Българската асоциация Цьолиакия, предаде БТА.

След 2002 г. е променена наредба 12, която регламентира осигуряването на безплатно брашно без глутен за всички страдащи от цьолиакия. В момента този тип брашно получават само пациенти до 18 години.

Цьолиакията (или още целиакия) е заболяване на храносмилателната система, при което увреждането е локализирано в тънките черва. Болният има непоносимост към глутена (белтък, който се съдържа в житните растения като пшеница, овес, ръж, ечемик). Невъзможността за разграждане на този белтък води до увреждане на тънките черва. Болестта се приема за автоимунна и в същото време се причислява към чревните заболявания с нарушена абсорбация на хранителни вещества.

Един от основните проблеми пред болните от цьолиакия е трудната диагностика на заболяването. У нас то може да се установи единствено в две лечебни заведения в София - в университетската детска болница към Медицинския университет и в ИСУЛ.

Другият основен проблем е спазването на безглутенова диета, поради бедния асортимент от безглутеновите продукти на българския пазар, както и неколкократно по-високите цени на тези продукти. Един хляб без глутен струва между 5 и 6 лева, посочиха от организацията.

Асоциацията на болните от цьолиакия е създадена през май тази година. Основните ѝ цели са запознаване на обществеността с това заболяване и неговата превенция. Една от конкретните задачи, които си поставя асоциацията, е обозначаването на предлаганите на българския пазар продукти със знак за липса на глутен.

Още от България

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?