"Страх" на Ивайло Христов открива "Киномания"

"Страх" на Ивайло Христов открива "Киномания"

"Страх" с режисьор Ивайло Христов открива "Киномания" в четвъртък вечерта, съобщават организаторите от НДК.

Тазгодишното извънредно издание на фестивала ще продължи до 22 април 2021 г.

В програмата са включени още нови филми от последните две години, непоказвани досега у нас, българско кино, френски филми, златни класики и други.

Общо 34 заглавия ще представи кинопанорамата тази година, сред тях са новите творения на Уди Алън - "Фестивалът на Рифкин", на Алмодовар - "Човешкият глас", на Кончаловски - "Скъпи другари", както и шпионският трилър с Бенедикт Къмбърбач "Сянката на шпионина", а също и филм за живота на Селин Дион ("Селин Дион: Силата на любовта"). В селекцията е и фаворитът за "Оскар" - "Земя на номади" с Франсиз Макдормънд.

Освен ретроспективата на големия Федерико Фелини, програмата включва и шест филма с участието на Мишел Пиколи, като акцент във Фестивала на френския филм, както и филм в памет на Шон Конъри.

В селекцията на "Киномания" влиза и гала премиерата на "Голата истина за група Жигули" - новият филм на Виктор Божинов.

Акцент ще е прожекцията на "Ханът и империята" - дигитално реставрираната версия на "Хан Аспарух" на Людмил Стайков, с която НДК отбелязва 40 години от създаването си.

Специално събитие на "Киномания" е и вечер с текстовете, музиката и ролите на Стефан Вълдобрев, озаглавена "Моята страст към киното".

Сред премиерните български предложения са "Сцени от живота на една актриса" на режисьора Иван Владимиров и "Късата клечка" на режисьора Димитър Петков.

За първи път "Киномания" ще покаже и филми, заснети чрез виртуална реалност, които ще могат да се видят в зала 4 на НДК. Сред тях е и номинираният за "Оскар" - "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?