Страх от обвързване с олигархията възпира премиерското "да" за ски концесията над Банско

Ако няма консенсус, договорът се спира, заяви Борисов, който подкрепя втория лифт, но "няма да позволим да затрием парка "Пирин"

Страх от обвързване с олигархията възпира премиерското "да" за ски концесията над Банско

Екоминистърът ще събере в най-скоро време бизнес и екоорганизации да обсъдят концесионния договор за ски зоната в Банско с фирмата "Юлен" и да се намери баланс на интересите и решение на проблемите. "Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата си след заседанието на правителството в сряда.

"Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Като правителство не можем да си позволим това", заявява още той. Борисов посочва пред министрите от кабинета си, че е за втори кабинков лифт, но "не може да си позволим да затрием парка "Пирин”, знаете колко държа на това", пише в публикуваната стенограма от заседанието. От режисираната дискусия между Борисов и екоминистъра Василева се разбира, че виновни за сегашната ситуация са правителствата на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и т.н.

Ден по-рано стана ясно, че правителството няма да обсъжда предложението на междуведомствена работна група за промяна на договора с "Юлен", която ще повиши плащаните от концесионера такса за ползването на защитените територии от национален парк "Пирин", но срещу това ще бъдат узаконени извършените от него нарушения при строежа на ски съоръжение, завземането на допълнителна площ от парка и ще му се разрешат нови строежи.

Решението на Борисов идва въпреки единодушната подкрепа на политическите партии от управляваща коалиция, които подкрепиха миналата седмица разширяването на ски концесията.

Екокоабицията "За да остане природа в България" настоява за публичен дебат още от миналия януари, когато правителството реши да се анализира договора.

От стенограмата на заседанието на МС става ясно, че Борисов повдига темата за Банско, докато се разглежда планът за управление на природен парк "Беласица". Тогава той се обръща към екоминистъра Ивелина Василева с думите: "Нещо да ни кажеш и по темата Банско?"

Проблемите - заради непрецизния договор и законовите промени

В отговор Василева обяснява, че договорът с "Юлен" и анализите към него са подготвени още 2001 г. по времето на правителството на господин Иван Костов, а контрактът е подписан при кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тя посочва, че причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания са, че текстовете на договора не са прецизни.

"Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор.


Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които касаят основни параметри и водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.
Факт е, че натрупаните проблеми, които се дължат на промените в законодателството и непрецизните разпоредби на договора, водят до противоречиви тълкувания и спорове, съответно и съмнения в гражданското общество, които бяха изразени последните дни", казва Василева.

"Да ви го преведа с две изречения. 2001 г. още правителството на Костов започва този договор. След това Долорес Арсенова, след това кой ли не, включително и президентът сегашен лобира за втори кабинков лифт", посочва Бойко Борисов. Той допълва, че позицията му, "след като с министър Василева като разгледах и се запознах с всичко най-подробно, е да има втори кабинков лифт".

"Не може с километри да е опашката. В същото време нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим", заявява министър-председателят.

"И понеже е от 2001 г. този договор, има куп неточности, винаги може да се извади и да се каже – точка 5, 7, 9 не кореспондират или са еди какви си и т. н. Затова вчера поработихме с министър Василева и решихме: спираме го. Тя прави още един опит, събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх", продължава Борисов.

"Едни са направили белите, ние сега да вземаме решение"

"Повтарям, за втори лифт аз съм категорично "за“, защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега - да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение. Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме. Ясно ли го обясних?", приключва темата премиерът

След заседанието на правителството министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви пред журналисти, че докато да се постигне яснота за това как да се действа, няма да се предприема промяна на концесионния договор с "Юлен".

По този начин екоминистърът потвърди, че спирането на решението за ски концесията е част от офанзивата на Борисов по чистене на имиджа и разграничаване от олигарсите, сред които се посочва и акционерът в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, за когото се смята, че стои както зад "Юлен", така и зад собственика на ски съоръженията на Витоша - "Витоша  ски", с който също има проблеми.

Василева смята от ситуацията може да се излезе чрез прекратяване на концесионния договор или чрез промени в него със залагане на ясни текстове по изброените неточности, механизми за контрол и формиране на концесионното възнаграждение - съответно то да се увеличи, и да има заложени санкционни механизми при установяване на нарушение.

Прекратяването на договора било "огромен риск"

Според юристите, ако се пристъпи към прекратяване на договора, това би означавало "огромен риск" заради съдебните процедури и пряката финансова щета за държавата, непреките щети и това е отхвърлено като вариант от работната група, коментира министърът, като добави, че щетите биха възлезли на десетки милиони. По думите ѝ причина за това е заложеният текст в договора, според който единственото основание за прекратяването му е съществено неизпълнение на условията. Това е трудно доказуемо, свързано е с дълги дела и означава, че трябва да се сложи кръст на ски зоната в Банско, заяви министърът.

Протести "за" и "против"

Преди заседанието на кабинета, пред сградата на Министерския съвет се събраха природозащитници на протест срещу одобряването на промяната на договора. В Банско пък се събраха поддръжници на идеята за разширяване на ски зоната и строеж на втори кабинков лифт.

Екоактивистите отново заявиха, че концесионерът незаконно използва със 60% по-големи площи от разписаните в договора, което бе установено още през 2011 г. от геодезично заснемане на терените, извършено от Министерството на околната среда и водите. Именно тогава започна и проверката на концесионния договор и опитите за преразглеждането му, което обаче по-скоро е в полза на "Юлен".

Нейни представители обаче твърдят, че няма доказателства за това, а в документите по устройствените планове на общината и концесията има сериозни разминавания.

По сигналите за незаконно строителство има редица прокурорски проверки.

"В България има прокуратура, където досега нито едно нарушение не е доказано. Така че моля правителството, г-н Борисов, не обръщайте внимание на тази шепа хора. Пречат на развитието на туризма, на регионите...", коментира пред бТВ Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер.

Споделяне

Още по темата

Още от България