Страх от разрастване на протестите отложи мораториума за незаконните строежи

Официалната причина е чакане на становища, неофициалната – разнобой в групата на БСП

Страх от разрастване на протестите отложи мораториума за незаконните строежи

Парламентът отложи мораториумът върху спиране на събарянето на незаконните строежи. Официалната причина е да се даде време на Министерството на регионалното развитие и на министерството на инвестиционното планиране да представят становищата си по проекта за решение. Неофициалната причина е разнобой в групата на БСП, след като в четвъртък от парламентарната трибуна депутатът Емил Костадинов заяви, че има опасност да настроят нови стотици хиляди граждани срещу тях. Същото мнение се споделяло от още около десетина депутати от левицата.

Мораториумът за спиране на бутането на незаконните постройки беше един от първите документи внесени за разглеждане в Народното събрание от група депутати от БСП начело с лидера на партията и на европейските социалисти Сергей Станишев.

Идеята беше временното спиране на събарянето на незаконни строежи да се отнася само за постройки в градове и села, които са единствено жилище на собствениците им, както и за изградени къщи в рибарски селища по Черноморието.

Мораториумът трябваше да продължи три месеца докато се направят промени в законите, с които да се намери справедливо решение на проблема с незаконните строежи.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски призна, че така изпълнява поет ангажимент пред избирателите от рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. В него обаче къщи имат и редица известни фигури от региона като бивши депутати, съдии и служители от държавната администрация.

"С предложеното решение ще удовлетворим очакванията на няколко стотин нарушители на закона, но ще предизвикаме справедливото недоволство на десетки хиляди други граждани, които са повярвали, че законът следва да бъде спазван", предупреди обаче в четвъртък депутатът от БСП Емил Костадинов от парламентарната трибуна.Той гласува въздържал се при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, след който тръгнаха протестите, които продължават вече 22 дни.

Костадинов призова още, че ако са поети ангажименти към избирателите, конкретните случаи трябва да се решават с конкретни мерки. Според него предложеният проект за решение не прави разлика между най-невинното отклонение при консумирането на някакво строителство и най-бруталното и грубото нарушение на закона. "Подобни мораториуми биха могли да изкушат политици и администрация да действат и да преценяват по целесъобразност", каза още Емил Костадинов.

По данни на ДНСК става дума за 250 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи. За 34 от тях е изискана проверка дали става дума за единствено жилище, а за останалите 216 обекта, за които се предполага, че са с жилищно предназначение, нямало възлагане, каза Костадинов.

"Атака" е против узаконяването на незаконните постройки и определи проекторешението като "реверанс към циганските махали за продадените от техните обитатели гласове". 

"Това е реверанс към обитателите на циганските гета от БСП и ДПС за подадените от тях гласове. Прави се опит да се мине с едно решение, но положението на рибарските селища е различно от незаконните жилища в циганските махали. Прави се опит цялата порочна схема да продължи, незнайно докога”, заяви Павел Шопов от "Атака" в четврътък.

Споделяне

Още от България