Страх от СПИН-епидемия в Софийския затвор

Поне 50-тина са затворниците в Централния софийски затвор, които са заразени със СПИН, според твърденията на бивш затворник, представящ се като Николай. Мъжът, който е излязъл преди няколко дни на свобода, заяви в неделя пред Дарик радио, че заразените затворници - предимно наркомани, са много повече от 10 души, каквато е бройката, огласена от затвора.

Наркотиците се внасят от затворници и от надзиратели, те се поръчват по телефона, а вкарването на телефон в затвора струва около 100 лева, съобщи още бившият затворник. По думите му в момента в затвора има страх и паника от епидемия от СПИН.

Той каза още, че отвътре "се поръчват наркотици, алкохол, всичко, което е забранено" и то може да се вкара срещу заплащане.

Неговият отряд е ползвал по пет грама хероин на седмица. "Имало е дни, когато няма, но това е много рядко. Със сигурност няма да искат 100 лева за вкарване на наркотици и цигари, той ще иска повече", каза лицето, представящо се като Николай.

По думите му надзирателите и ръководството на затвора са наясно със случващото се и пращат задържаните на тестове, тъй като с "една игла пет-шест човека си се дупчат, ако не и повече". Тази игла не се изхвърля и може да се използва и година.

Запитан колко струва една доза хероин, той отговори, че "се плаща в цигари, във ваучери - или за 10 лева ваучер, или за 20 лева ваучер можеш да си вземеш една доза хероин, или за шест кутии цигари".

На въпрос дали употребата на дрога в затова не е намаляла, след като по тази тема се разшумя в медиите, бившият затворник каза, че това наистина е така.

"Да, и ръководството там се уплаши малко. Със сигурност сега, повече от месец, няма да се вкара нищо. Някои хора имат интерес от това да се вкарват наркотици - надзирателите, затворниците", каза още Николай.

Споделяне

Още от България