Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Страхът от руски иск за фалит на НЕК пришпори уреждането на сметката за "Белене"

НЕК се е отказала да обжалва арбитражното решение заради нищожен шанс да го спечели

12 коментара
Страхът от руски иск за фалит на НЕК пришпори уреждането на сметката за "Белене"

"Националната електрическа компания“ (НЕК) е преценила, че няма смисъл да обжалва в швейцарски съд решението на Арбитражния съд в Женева, според което трябва да погаси 620 млн. евро и лихви за забава на плащането към руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за реакторите за АЕЦ "Белене“, и се е отказала от това свое право. Причината е, че рядко швейцарски съдилища признават обжалвания, а разноските за подобно дело биха натоварили още сметките на НЕК, докато се трупат ежедневните лихви и съществува опасност АСЕ да поиска фалита на НЕК и да продаде оборудването за обезпечаването на вземанията си на цена далеч под себестойността му.

Това става ясно от становище на международната адвокатска компания "Уайт енс Кейс“, която защитаваше НЕК в делото, публикувано на сайта на Министерския съвет късно вечерта в сряда.

Мнението бе поискано от премиера Бойко Борисов същия ден, малко след като парламентът одобри окончателно закона за държавния заем за НЕК за уреждането на плащането, но депутати от Реформаторския блок настояваха да се види арбитражното решение.

Становището на "Уайт енд Кейс“ потвърждава един от основните мотиви на правителството да покрие задължението към АСЕ - опасност руснаците да поискат от български съд принудително изпълнение на решението на арбитража и обявяване в несъстоятелност на НЕК. София се разбърза да урежда сметката след среща на българо-руската междуправителствена комисия, на която явно са отправени подобни заплахи.

Опасност да плащаме без нищо насреща


Енергийният министър Теменужка Петкова повтори в четвъртък пред бТВ, че освен това, ако НЕК не плати за произведеното за АЕЦ "Белене“ оборудване, рискуваме АСЕ да го продаде под цена, покриваща нашата щета:"Тогава за НЕК и за всички нас ще остане ангажиментът само да плащаме, без да получим насреща нещо".

"Анализите показаха, че ако продадем оборудването на трета страна, възможността да го продадем на цена, която ни удовлетворява, е малка. Не искаме да преповтаряме цялата негативна ситуация от 2007 г., когато първото оборудване за "Белене” беше препродадено за жълти стотинки", посочи Петкова.

НЕК е осъдена не защото проектът е спрян, а заради поръчаното оборудване

НЕК е осъдена не заради това, че проектът е спрян през 2012 г., а заради това, че през 2008 г. двамата изпълнителни директори на НЕК поръчват на АСЕ да изработи това оборудване, подчерта министърът.

Сезирала съм прокуратурата с всички материали по АЕЦ "Белене” през 2012 г., впоследствие прокуратурата прекрати производството, тъй като счете, че не са налице достатъчно доказателства, миналата година обжалвах чрез НЕК и сега прокуратурата възобнови това производство, изтъкна още тя.

Министър Петкова изрази надежда да бъде потърсена отговорност на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време – Папазян и Велков.

"Ако проектът не беше спрян през 2012 г., вчера нямаше да обсъждаме в българския парламент каква да бъде възмездната финансова помощ за НЕК. Дали да бъде 1.268 млрд. , или 1.270, щяхме да говорим за десетки милиарди. Така че този проект трябваше да бъде спрян, защото българската страна, НЕК никога не са притежавали ресурс, който да им даде възможност да даде възможност да изградят този проект. Той струва 20 млрд. лева”, припомни Петкова.

И посочи, че ако не се появи инвеститор, това означава, че проектът не е достатъчно атрактивен.

Руснаците са предявили общо 7 иска, изцяло признати са им три

Становището на "Уайт енд Кейс“ по арбитражното дело между АСЕ и НЕК хвърля светлина върху процеса и става ясно, че руснаците са предявили общо седем иска срещу НЕК, разделени в две категории: за изпълнена работа или поръчано оборудване; и за пропуснати ползи и работа, изпълнена извън договорния обем. Решението отхвърля почти половината от исковете на АСЕ. Три иска са отхвърлени изцяло, а един е отхвърлен над 85 на сто, пишат от адвокатската кантора до Борисов.

В общи линии АСЕ печелят в иска си за изпълнена работа или за заплащане на произведено оборудване и до голяма степен губят по останалите. Съдът обаче отхвърля и по-голямата част от насрещния иск на НЕК за продадения стар реактор от "Белене“.

Констатациите на съда са, че НЕК не е нарушила своите задължения за добросъвестност или полагане на максимални усилия, не е отговорна за прекратяването на проекта, но не значи, че не трябва да плати за поръчаното оборудване.

"Вторият реактор съгласно арбитражното решение е готов 90 %. Както вече имах възможност да заявя, ние веднага след като излезе арбитражното решение, след 14 юни, веднага поискахме от АСЕ да отидем да видим това оборудване на място", каза министър Петкова. По-рано тя съобщи, че вече три месеца няма отговор от руска страна.

Седемте иска на руснаците

Единият от исковете на АСЕ е бил за неплатени фактури за 213 млн. евро, от които НЕК е признала фактурирана работа от руснаците за 134 633 420 евро, но присъдената за АСЕ сума е 212 538 557 евро, заради санкции и лихви.

Вторият иск е за 27 млн. евро за "изпълнени ключови събития“ по проекта и тази сума също е призната и плащането е за 27 177 658 евро плюс допълнителна лихва.

Иск 3 е за работи в процес на изпълнение за общо 365 млн. евро. Присъдени на руснаците са суми за 347 666 179 евро, в които влизат разходи за производство на оборудване, за поддръжката и съхранението му, митнически такси. Отхвърлени са искове за административни разходи за 17.6 млн. евро.

Изцяло не е признат искът за ескалация на цените в размер на 84 млн. евро с мотив, че такава не е била договорена и не мое да се прилага.

Руснаците са претендирали и за 168 млн. евро за извършени от тях дейности над договорения обем, но те също са отхвърлени, тъй като НЕК е доказала, че не се е съгласявала да плаща за тези работи, защото те не са ѝ били изгодни или от полза.

Искът на АСЕ за пропуснати ползи е бил за 263 млн. евро, от които съдът приема за дължими само 32 537 225 евро, плюс допълнителна лихва, считано от 2 май 2015 г.

Напълно се отхвърлен иск за 7.5 млн. евро за разходи за демобилизация и тръжна документация за подизпълнители.

От насрещния иск на НЕК за старото оборудване на площадка „Белене“, който е бил за 121 млн. евро, са признати едва 878 746 евро. Признато е и авансово плащане от НЕК към АСЕ за 76 149 262 евро.

Така е формирана крайната сума от около 620 млн. евро, дължими от НЕК.

Риск от нарастване на съдебната сметка за "Белене"

От "Уайт енс Кейс“ обясняват, че арбитражните решения към Международната търговска камара те се считат за окончателни и задължителни. Те не могат да се обжалват подобно на съдебните решения. Все пак има възможност решението да се протестира пред швейцарски съд, което струва пари и има риск такова дело да бъде загубено от НЕК. Отделно ежедневната лихва за забавяне на плащането продължава да тече и по време на производството по обжалването.


"Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече“, посочват българските адвокати по делото.


АСЕ вече признала четири грешки


Адвокатите и клиентът им обаче са се възползвали от възможността да искат коригиране на решението при допуснати технически, аритметични или печатни грешки, както и да искат тълкуване на решението. Така на 15 юли 2016 г. НЕК е поискала корекция на решението. От страна на АСЕ вече били приели четири от седемте грешки, посочени от НЕК. Всяка от тези приети грешки ще намали сумата, която НЕК дължи на АСЕ, обясняват адвокатите.

И допълват, че руснаците имат право да започнат производство за принудително изпълнение на вземанията си от НЕК в България или на друго място и ако такава процедура бъде стартирана, тя със сигурност ще бъде уважена от всеки съд.

Такива действия от АСЕ не са предприети, но явно страхът да не се поиска фалитът на НЕК е пришпорил българското правителство да реши да отпусне държавен заем от фискалния резерв на бюджета за уреждането на борча.

Причината е, че от НЕК, която в момента е единственият обществен доставчик на електроенергия у нас, на практика се крепи електроенергийната система на страната и Бойко Борисов, който веднъж вече подаде оставка като премиер заради протести, свързани с тока, не би искал да рискува отново енергийни проблеми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Явор от Германия Костовист
  #12

  Кандидата за президент Трайчо Трайков поясни: Проекта АЕЦ "Белене" е от икономичестка гледна точка нерентабилен. Единственият възможен инвеститор може да дойде само от Кремъл, защото преследва политически цели. http://www.mediapool.bg/traikov-investitor-za-aets-belene-mozhe-da-doide-samo-ot-kremal-news254601.html

 2. ARROGANT
  #11

  Ега ти скъпия "Гьол"!!! Виновен е негодникът, който спря проекта.

 3. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #10
 4. Борис
  #9

  АСЕ ако щат не 7, а 107 иска да предявят - няма валиден договор с тях. Конституцията е кристално ясна по въпроса и като основен закон не може да бъде заобиколена от други закони, нормативни актове и правни трикове. Разрешение за пари от бюджета и участие в арбитражи на държавата дава само парламента (чл.85). Другото е източване на бюджета.

 5. milan
  #8

  За неизгодния,за България договор "Белене",са виновни комунистите от БСП.Подписалите този срамен договор,през 2006, трябва да отговарят пред съда.

 6. Преслав
  #7
 7. Entdecken
  #6
 8. Явор от Германия Костовист
  #5
 9. Територия на Мики Маус
  #4

  Белене НЕ Е единствения грабеж! ВСЯКА ПРОКЛЕТА Божа година над 2,2 млрд лв отиват за: над 1млрд лв за ВЕИ-та, 700млн за дългфосрочно изкупуване от офшорни МАрица 1 и 3, 300мл за ВИСОКОЕФЕКТИВНИ, 200 млн за "малки ВЕЦ". Отделно от това, ГЕРБ потороши над 3 млрд лв до сега за саниране на ЧАСТНИ сгради с държавни пари. И следващата година-още 1 млрд лв. Че така го била посъветвала Меркел. За НЕчестнитте ТЕЦ Марица 1 и 3 ще плащаме и нарастващи парникови емисии! Няма ли някой да попита защо няма наказани(дори символично, от избирателя) за останалото прахостничество в и около енергетиката?

 10. Преслав
  #3

  Колкото за Мариците , за Цанков Камък , за КТБ ...всички са блажѝли ;)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.