Страховита буря връхлетя Холандия и части от Германия

Страховита буря връхлетя Холандия и части от Германия

Холандия и северозападната част на Германия отново бяха връхлетени от ураганна буря, която парализира движението там. Поривите на вятъра в епицентъра на бурята "Фредерике" достигнаха скорост 140 км/ч. В четвъртък бе съобщено, че четирима човека са загинали – трима в Холандия и един в Германия.

Стихията прекъсна железопътния и въздушния транспорт, повали дървета, събори покриви и преобърна няколко десетки автомобила по магистралите.

В Германия бяха спрени всички влакове, пътуващи на дълги разстояния, както и много от регионалните.

Над 300 полета бяха временно отменени на летище Шипхол в Амстердам, което е едно от най-натоварените в Европа. Две от трите зали за заминаващи пътници бяха затворени, след като вятърът е отнесъл покривни панели от терминала.

Зимната буря тази нощ ще премине от запад на изток през Германия и ще достигне Полша.

Тя предизвика бурни ветрове във Великобритания в сряда през нощта и в четвъртък сутринта. Стотици хиляди домове останаха без ток.

Ветровете изкорениха дървета и събориха ограда в зоопарк, в резултат на което един вълк е избягал, но шест часа по-късно е заловен невредим, предаде БиБиСи.

В Германия, където бурята бе наречена "Фредерике", синоптиците предупредиха хората да не излизат навън, а много училища бяха затворени.

Националният жп оператор Дойче Бан прекрати превозите в Северен Райн-Вестфалия, в съседната провинция Райнланд -Палатин и Долна Саксония, след което бяха спрени всички жп превози на дълги разстояния, както и някои вътрешни полети.

В Дуисбург бе включена аварийна сирена, предупреждаваща хората да стоят на закрито.

Потребители на Туитър публикуваха в мрежата снимки на преобърнати камиони и изкоренени дървета, някои от които са паднали на жп линии.

Холандските власти съобщиха, че въздушните железопътни електропроводи са били увредени от вятъра, както и част от релсите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?