Страната ни ще е домакин на срещата на "Арайолуш" догодина

Страната ни ще е домакин на срещата на "Арайолуш" догодина

България ще бъде домакин на следващата среща на групата "Арайолуш", решиха президентите на държавите - членки на Европейския съюз, които участват във формата. Това стана известно през втория ден от Единадесетата среща на групата, която се провежда в германския град Ерфурт, съобщи президентската институция. 

От 2003 г. групата "Арайолуш", която е политически форум на държавните глави на парламентарните републики в Европейския съюз, се среща по веднъж всяка година. За първи път тази година е поканена и Малта.

През следващата година президентите на Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта ще проведат работната си среща у нас. Техен домакин ще бъде българският президент Росен Плевнелиев.

Страната ни е един от най-новите членове във формата, като за първи път беше поканена да се присъедини към групата "Арайолуш" през 2013 г. До момента е участвала в ежегодните срещи, които се проведоха в Полша, Португалия, а през тази година - в Германия.

Форматът е учреден през 2003 г. в Португалия, а предстоящото домакинство е признание за ролята на България в групата "Арайолуш", смятат в президентството.

Домакинството през 2016 г. на следващата среща на президентите от групата "Арайолуш" е исторически успех на България и на българската външна политика, коментира държавният глава.
 
"Ще се подготвим добре. Радвам се, че получихме тази висока оценка на нашите партньори. Ще изпратим много силен сигнал към държавите от Балканите, че Европа е тук и че Европа мисли и действа в интерес на демократичното развитие в региона", заяви президентът Плевнелиев след края на срещата в германския град Ерфурт.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?